Thomas “The Ginger One” Martens: “Pushen lukt steeds beter”

De vuurdoop in de WRC van Letland is afgelopen weekend voor Thomas ‘The Ginger One’ Martens en co-piloot Eddy Smeets niet de verhoopte bevestiging geworden van het succes in de eerste Rally Van Ieper. Na een crash op de slotdag in hun Renault Clio Rally 4 moesten ze helaas opgeven. “Toch zijn we positief gestemd”, blikt Martens terug. “Het rijden an sich voelde erg goed en de snelheid ging alweer stevig omhoog.”

Foto The Ginger One

Van 1 tot 4 augustus volgt een nieuwe kans: dan rijden Martens-Smeets mee in de WRC van Finland, in de klasse 4. ​Het was zonder meer een bewogen eerste deelname in Letland. Tijdens de stages op vrijdag zorgden achtereenvolgens een te snelle slijtage aan de banden, een lekke band en nadien een afgebroken wiel al voor meer dan 2 minuten achterstand tegenover de rechtstreekse concurrentie.

Op zaterdag werd er voorzichtig gestart, maar na de overschakeling op hardere banden won The Ginger One wel alle gravelproeven in zijn RC4- klasse. Zondag volgde in de eerste bocht van de eerste stage dan onmiddellijk die schuiver; de Renault Clio ging over kop en eindigde op zijn dak in de gracht. Meteen het einde van de race. “Dat hoort er allemaal bij. Klein foutje in de nota’s. De bocht bleek veel scherper te zijn en daar gingen we. Wij mankeerden gelukkig niets en de auto zal tijdig gemaakt kunnen worden voor Finland”, vertelt het duo Martens-Smeets. “Jammer dat we op de slotdag de strijd zo snel moesten staken. Maar er overheerst verder geen teleurstelling. Het gevoel in de wagen zat prima”, benadrukt Thomas. “We hebben vooral ervaren dat als we op snelheid moeten pushen om stages te winnen, dat ons dat steeds beter lukt. Dat is ook de uitdaging bij de WRC in Finland. Op de baan blijven in eerste instantie, want het parcours is daar nog veel moeilijker dan in Letland. En verder willen we vooral die snelheid opnieuw kunnen vinden. In onze reeks rijden 5 piloten mee en we gaan zeker proberen om mee te doen voor de topplaatsen.”

Foto The Ginger One
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws