Een prestigieuze line-up krijgt vorm voor de World RX in Mettet

Het FIA Wereldkampioenschap Rallycross maakt zich op voor zijn terugkeer op het Circuit Jules Tacheny. Het wereldkampioenschap trekt naar België voor de derde manche van het seizoen, gepland voor 17 en 18 augustus.

Het Circuit Jules Tacheny was al gastheer van Word RX van 2014 tot 2018 en opnieuw in 2023. Dit veeleisende, bochtige circuit is het decor geweest voor enkele van de mooiste momenten in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. Emblematische figuren in de discipline zoals Sébastien Loeb, Petter Solberg, Johan Kristoffersson en wijlen Ken Block hebben hier allemaal geschitterd.

Een hoogvliegend startveld

Voor 2024 heeft de FIA besloten om een nieuw format te introduceren met de naam “Battle of technologies”. De nadruk ligt op de strijd tussen verbrandingsmotoren en elektromotoren. De lijst met World RX- en RX2-deelnemers is nog niet definitief vastgesteld, maar we kunnen nu al een selectie van de beste coureurs verwachten. Onder hen is natuurlijk Johan Kristoffersson. De Zweed, zesvoudig FIA Rallycross-wereldkampioen, is dit jaar weer van de partij en is vast van plan om een tweede overwinning in Mettet toe te voegen aan zijn indrukwekkende Rallycross-record.

Hij zal het echter moeten opnemen tegen de Fin Niclas Grönholm, momenteel derde in het algemeen klassement en winnaar in Hongarije. Klara Andersson, de enige vrouw in het kampioenschap, is ook in de running en staat gelijk met Grönholm op de derde plaats. Tot de andere kanshebbers in de discipline behoren de broers Timmy en Kevin Hansen. Kevin Hansen stond vorig jaar vier keer op het podium en staat zesde, slechts één punt achter Timmy. En laten we Ole Christian Veiby niet vergeten, die tweede staat in het kampioenschap met 76 punten op zijn naam en die Noorwegen zal vertegenwoordigen in Mettet.

Een uitzonderlijk deelnemersveld in Euro RX

De deelnemerslijsten voor de Euro RX1- en Euro RX3-categorieën van World RX Benelux zijn bekendgemaakt. Patrick O’Donovan leidt het Euro RX1-kampioenschap bij de start van het seizoen. Het jonge Britse talent krijgt echter te maken met hevige concurrentie, vooral van Mika Liimatainen en zijn teamgenoot Mikko Ikonen, die allebei met een Hyundai i20 rijden. Hij moet ook het Volland Racing-duo van Damian Litwinowicz en Yury Belevskiy in de gaten houden, net als Sivert Svardal in zijn Volkswagen Polo en Máté Benyó (Peugeot 208), die aan zijn tweede seizoen in het kampioenschap begint.

In de Euro RX3 domineren Nils Volland en João Ribeiro het klassement, maar de Hongaren Sámuel Kovács en Balázs Körmöczi bewezen dat de Audi-coureurs het dit jaar niet gemakkelijk zullen hebben met hun indrukwekkende snelheid.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws