Ogier pakt dan toch de WRC-overwinning in Finland

Sébastien Ogier heeft zondag een verrassende Secto Rally Finland overwinning behaald nadat zijn Toyota GAZOO Racing teamgenoot Kalle Rovanperä van de baan ging op de voorlaatste etappe van het evenement.

Rovanperä had bijna elke kilometer van deze vierdaagse gravelwedstrijd aan de leiding gelegen en leek op weg om een einde te maken aan het zeven jaar durende wachten op een Finse winnaar, met een voorsprong van 45,8 seconden bij het ingaan van de voorlaatste proef van de rally. Het ging echter mis voor de 23-jarige toen hij een rotsblok raakte, waardoor zijn GR Yaris Rally1 van de lijn werd geduwd en zijn rally eindigde.

Dezelfde proef zorgde eerder voor nog meer drama toen Rovanperä’s collega Elfyn Evans ook van de weg raakte terwijl hij Super Sunday-punten pakte om een gebroken aandrijfas op vrijdag goed te maken.

Tijdens zijn eerste Finse race sinds 2021 was Ogier in staat om de brokken te lijmen en pakte hij zijn 61e WRC-overwinning met 40,1 seconden voorsprong op Hyundai i20 N Rally1-coureur Thierry Neuville. Adrien Fourmaux, die in een Puma Rally1 voor M-Sport Ford reed, vulde de laatste podiumplaats 34,0sec verder terug.

“Het is moeilijk om nu te lachen,” gaf Ogier toe. “Een overwinning in Finland is altijd leuk, maar dit is niet de manier waarop we het graag hebben. Het spijt me heel erg voor Kalle en Jonne, ze hadden pech met de steen en het is jammer voor ze. We hadden pech in Sardinië en verloren in de laatste proef, maar hier hebben we geluk. Dat is motorsport.”

De gebeurtenissen van vandaag hebben de stand in het rijderskampioenschap door elkaar geschud. Ogier staat nu op de tweede plaats, ondanks het feit dat hij eerder dit jaar drie rally’s miste. Nadat de vrijdag uitgevallen Ott Tänak en Evans allebei nul scoorden, zakten ze naar respectievelijk de derde en vierde plaats in het klassement.

Maar het was Neuville die de grootste winnaar was in de titelrace. Nadat hij naar Finland was gekomen met acht punten voorsprong, staat de buffer van de Belg nu op 27 punten na ronde negen van de dertien, terwijl zijn Hyundai Motorsport-team de voorsprong op Toyota in het constructeurskampioenschap vergrootte naar 20 punten.

“Het was een echte achtbaan van emoties dit weekend,” zei hij. “We hadden een slimme aanpak dit weekend, omdat we wisten dat het moeilijk was om met de Toyota’s te vechten. Na de problemen van ons team, wisten we dat we de punten mee naar huis moesten nemen.”

Fourmaux’ derde plaats betekende zijn vierde podium van het seizoen. De Fransman had bij de eindcontrole een achterstand van 34,0 seconden op Neuville, met Sami Pajari’s Toyota op 40,0 seconden.

Pajari leverde samen met bijrijder Enni Mälkönen een indrukwekkende prestatie tijdens zijn debuut in de hoogste klasse. Na een moeilijke start van de rally, met onder andere twee spins die resulteerden in schade aan de achtervleugel op vrijdag, behaalde het Finse duo op zaterdag hun allereerste WRC-etappezege in Ruuhimäki.

Rally2 machines vulden de rest van de top 10. Oliver Solberg won de WRC2-categorie en werd vijfde in het algemeen klassement, voor Jari-Matti Latvala, Lauri Joona, Mikko Heikkilä, Nikolay Gryazin en Georg Linnamäe.

Volgende maand gaat de actie verder op gravel met de legendarische EKO Acropolis Rally Griekenland, die van 5 tot 8 september plaatsvindt in Lamia.

Algemeen klassement:

  1. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris 2u 25m 41.9s
  2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +40.1s
  3. A Fourmaux / A Coria FRA Ford Puma +1m 14.1s
  4. S Pajari / E Mälkönen FIN Toyota GR Yaris +1m 54,5s
  5. O Solberg / E Edmondson SWE Škoda Fabia (WRC2) +8m 15,5s
  6. J-M Latvala / J Hänninen FIN Toyota GR Yaris (WRC2) +8m 54,5s

Klassement rijderskampioenschap (na ronde 9 van 13):

  1. T Neuville 168
  2. S Ogier 141
  3. O Tänak 137

Foto: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws