Lyssia Baudet: “Een droom om een WK-rally te mogen rijden”

Lyssia Baudet maakt deel uit van de drie finalistes van het Beyond Rally Women’s Driver Development Programme. Na drie stagedagen, in het Poolse Krakau georganiseerd door de WRC-promotor, werd de vertegenwoordigster van het RACB National Team samen met twee andere rijdsters geselecteerd om met een Ford Fiesta Rally3 deel te nemen aan de Rally van Centraal-Europa (17-20 oktober).

Zeventig jongedames vanuit de hele wereld hadden hun kandidatuur voor het Beyond Rally Women’s Driver Development Programme ingestuurd en vijftien daarvan mochten naar de M-Sport installaties in Polen reizen om er gedurende drie intense dagen aan de selectie deel te nemen.

“De eerste dag werden we door drie journalisten in het Engels geïnterviewd”, legt Lyssia Baudet uit. “Nadien werd onze kennis van de mechaniek aan de tand gevoeld en onze fysieke conditie op de proef gesteld. De trainingen waar ik met het RACB National Team regelmatig aan deelneem kwamen me daar goed van pas. We werden ook getimed bij het plaatsnemen achter het stuur van de wagen en bij een bandenwissel.

”Op de tweede dag konden de kandidates aan de slag met de Ford Fiesta Rally3. “De oefening had plaats op een heel technische kartpiste. Eerst mochten we met de rallyauto drie verkenningsrondjes afwerken, waarna er vijf getimede ronden in het gezelschap van een coach volgden. ’s Namiddags kregen we van een ervaren corijder heel wat goede tips voor het nemen van nota’s, op een asfaltparcours van ongeveer drie kilometer lang.”

Op de slotdag werden de 15 finalistes meegenomen naar een testsite op onverhard. “Het was een smalle weg, met heel veel bomen. Geen jumps evenwel”, legt onze landgenote uit. “Na een verkenningsronde met de Fiesta Rally3 werd bij onze volgende twee ronden de chrono genomen.”

’s Avonds viel dan het verdict: Lyssia Baudet is één van de drie geselecteerde jongedames, net zoals Suvi Jyrkiäinen (Finland) en Claire Schönborn (Duitsland). De drie finalistes zullen aan het stuur van een Ford Fiesta Rally3 deelnemen aan de Rally van Centraal-Europa (17-20 oktober). “Voor mij is dit een droom die werkelijkheid wordt”, lacht de jonge vertegenwoordigster van het RACB National Team. “Ik kan in een uitstekende context deelnemen aan een WRC-manche. Ik ga er nu alles aan doen om er samen met mijn corijdster Léa Sam-Caw-Freve in de best mogelijke omstandigheden aan de start te staan.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws