WRC-titelstrijd gaat naar Japan na zege van Tänak in Centraal-Europa

De strijd om het FIA World Rally Championship gaat dit jaar tot op het laatste door nadat Ott Tänak een overwinning behaalde in de Central European Rally.

In de zoveelste wending van het spannende seizoen 2024 pakte Tänak de overwinning met 7,0 seconden nadat Sébastien Ogier zijn Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID crashte in een bocht naar links in de voorlaatste proef. Ogier had slechts 1,5 seconde achterstand op de Est op het moment van zijn incident.

Tänak’s overwinning, zijn tweede van het jaar, heeft geleid tot een laatste ronde confrontatie met Hyundai i20 N Rally1 HYBRID teamgenoot Thierry Neuville tijdens de FORUM8 Rally Japan volgende maand.

Neuville, die op koers lag om zijn eerste rijderstitel veilig te stellen voordat hij zaterdagochtend een kostbare sortie maakte, zag zijn voorsprong in het kampioenschap slinken van 29 naar 25 punten. Hij eindigde de rally op de derde plaats, 25,8 seconden achter GR Yaris-piloot Elfyn Evans.

Ondanks de pech van Ogier hielpen de sterke Super Sunday-prestaties van Toyota-mannen Evans en Takamoto Katsuta om Hyundai’s voorsprong in het constructeurskampioenschap terug te brengen tot 15 punten. Katsuta was de snelste coureur op de laatste dag, inclusief de Wolf Power Stage, wat zorgde voor een spannende finale in Japan, waar voor het eerst sinds 2021 zowel de coureurs- als constructeurstitel wordt beslist in de laatste ronde.

Neuville, Ogier en Tänak gingen om beurten aan de leiding van de rally, die op donderdag van start ging in Praag en uitdagende asfaltproeven kende verspreid over Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. Tänak worstelde met de afstelling van zijn auto op vrijdagochtend en bleef aanvankelijk steken op de vijfde plaats, maar zijn tempo verbeterde naarmate het evenement vorderde, met als hoogtepunt zijn 21e overwinning in zijn carrière.

“Laten we eens kijken voor het kampioenschap,” zei de 2019 WRC-kampioen Tänak. “Natuurlijk, met wat er gebeurd is met Séb… het is altijd moeilijk om tegen een vriend te vechten en dan gebeurt er zoiets als dit, dus het is moeilijk om gevoelens te vinden. Alles is veranderd, vooral in het constructeurskampioenschap. We hebben ervoor gezorgd dat we een nette laatste proef reden en de punten mee naar huis nemen.”

Katsuta’s sterke zondag, in combinatie met Ogier’s exit, zorgde ervoor dat hij vierde eindigde in het algemeen klassement, 41,2 seconden achter Neuville – een solide finish voor de Japanse coureur voor zijn thuiswedstrijd volgende maand.

Aan de andere kant van het servicepark klom Grégoire Munster naar de vijfde plaats in zijn M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID. Hij evenaarde zijn beste resultaat uit zijn carrière, nadat Sami Pajari zijn GR Yaris had laten rollen op SS15.

De zesde plaats ging naar WRC2-winnaar Nikolay Gryazin, die 26,1 seconden voor Oliver Solberg eindigde. Hoewel Solberg deze week geen punten scoorde, blijft hij in de race voor de WRC2-titel, die ook in Japan beslist zal worden.

Filip Mareš, Miko Marczyk en Kajetan Kajetanowicz maakten de top 10 compleet na vier wedstrijddagen en meer dan 300 kilometer aan proeven.

De 13e en laatste ronde van het WRC-seizoen 2024, FORUM8 Rally Japan, vindt plaats in Aichi van 21 tot 24 november.

Rallyklassement:

1. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N 2u 37m 34.6s
2. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +7.0s
3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +39,8s
4. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +1m 21,0s
5. G Munster / L Louka LUX Ford Puma +3m 41,9s

6. N Gryazin / K Aleksandrov BGR Citroën C3 Rally2 +9m 17,6s

Categorie Winnaars:

WRC: O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N
WRC2: N Gryazin / K Aleksandrov BGR Citroën C3 Rally2
WRC3: M Chatillon / M Cornuau FRA Renault Clio Rally3

FIA Wereldkampioenschap Rally (na ronde 12 van 13)

1. T Neuville 225pts
2. O Tänak 200pts
3. E Evans 185pts

Foto: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws