De eerste pure asfaltwedstrijd van het seizoen 2023

De Fransman Ogier arriveert in Kroatië met drie punten voorsprong op Thierry Neuville. De i20 N van Neuville en Hyundai Motorsport-teamgenoot Esapekka Lappi krijgt een speciale kleur ter nagedachtenis aan hun geliefde collega en WRC-familielid Craig Breen, die vorige week op tragische wijze om het leven kwam.

Maar het verdedigen van zijn voorsprong in het kampioenschap is niet het primaire doel voor Ogier, die slechts parttime deelneemt. De ultieme prijs is een Kroatische treble voor zijn Toyota Gazoo Racing-team.

Ogier behaalde de overwinning in de eerste Croatia Rally in 2021, maar zat vorig jaar niet in de rally, die werd gewonnen door zijn GR Yaris-teamgenoot Kalle Rovanperä.

“Ook al is de mindset anders zonder het volledige kampioenschap, ik heb nog steeds hetzelfde doel om op mijn best te presteren en enkele overwinningen en goede punten voor het team te scoren,” zei Ogier.

“Kroatië is moeilijk, maar de laatste tijd ben ik behoorlijk sterk op Tarmac. Het was voor het team en mij vanzelfsprekend om terug te gaan naar Kroatië.”

Alleen Ogier en Rovanperä zijn genomineerd om deze week punten te scoren voor Toyota Gazoo Racing. Uit respect voor Hyundai, dat nu slechts twee auto’s inzet, heeft het Japanse merk Elfyn Evans teruggetrokken uit de strijd om het constructeurskampioenschap tijdens deze rally. De Welshman blijft echter in aanmerking komen voor punten voor het rijderskampioenschap, naast Takamoto Katsuta, die met een vierde Yaris rijdt.

Ott Tänak is de koploper van M-Sport Ford. De Est, die vierde staat in het klassement, wordt vergezeld door Pierre-Louis Loubet, en zal erop gebrand zijn iets goed te maken nadat hij de vorige keer werd gehinderd door mechanische problemen.

De rally begint op donderdagavond in de hoofdstad Zagreb, voor drie dagen wedstrijd op asfalt dat varieert van glad tot gebroken en met veel lastige bergkammen en sprongen. De 20 etappes beslaan 301,26 km.

Foto: Hyundai Motorsport, M-Sport & Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws