Wat moet je weten over de Grote Prijs van Spanje

Het Mercedes F1-team leverde ons leuke weetjes, neem de tijd om er eens door te gaan en je zal zien dat de afstelling van een F1 wagen niet zo evident is.

Het circuit op zich heeft een lengte van 4,655km en de race telt 66 ronden, in totaal goed dus voor 307,1km. Zestien bochten zijn te nemen, zeven linkse en negen rechtste) De hoogste laterale G-krachten voelen de piloten in bocht negen, 4,5G.Het Circuit de Barcelona-Catalunya omvat een breed scala aan snelheden en bochten. De auto wordt op de proef gesteld in de langzame bochten zoals bocht 10, 14 en 15 ), terwijl hij ook de hoge snelheid van bocht 3 en 9 moet aanpakken. Het is deze variëteit die de baan ideaal maakt voor het testen van een F1-auto. De snelle bochten op de Spaanse GP-locatie zijn rechtshandig, terwijl de lage snelheidsbochten linkshandig zijn. Dat heeft invloed op de afstelling van de auto, waarbij aan de linker- en rechterkant van de auto verschillende afstellingen worden gebruikt om dit op te vangen. De richting van de hoge en lage snelheidsbochten betekent dat de linkerbanden sneller slijten, terwijl de rechterbanden doorgaans lagere temperaturen ervaren.

Inhalen is vooral lastig in Spanje. Piloten komen het enige lange rechte stuk van de baan op via een snelle bocht (bocht 16). Dat maakt het moeilijk om de voorligger op de voet te volgen, aangezien de tweede auto aerodynamische grip verliest in de “vuile lucht” van de voorligger. Het einde van het rechte stuk is ook lastig om in te halen, aangezien bocht 1 een bocht met gemiddelde snelheid is die niet veel remkracht vereist.

2020 Spanish Grand Prix, Saturday – Steve Etherington

21 van de 29 races die op het circuit van Barcelona hebben plaatsgevonden, zijn gewonnen vanaf pole position, waarmee wordt benadrukt hoe belangrijk kwalificatie is tijdens de Spaanse GP.
Bocht 5 is een unieke uitdaging voor coureurs, omdat ze de bocht tussen de kwalificatie en de race anders aanpakken. De camber van de weg valt weg bij de top van die hoek, waardoor de binnenste voorband wordt gelost en het risico op blokkering toeneemt. Piloten nemen dit risico tijdens de kwalificatie en gebruiken een strakkere lijn, dichter bij de top, omdat het een kortere afstand is. Bij een langere race-stint kan blokkering echter trillingen veroorzaken en het risico van extra pitstops veroorzaken. Piloten nemen dus meestal een bredere lijn om de lading aan de binnenkant te houden en de kans op blokkering te verkleinen.

In Spanje verandert de wind in de loop van de dag vaak van richting, wat de balans van de auto beïnvloedt. Op het rechte stuk is er ’s ochtends typisch wind in de rug, wat voor tegenwind zorgt in de snelle bochten en voor een goede stabiliteit van de auto. Het heeft de neiging om ’s middags of’ s avonds in de andere richting te draaien, wat meewind in de snelle bochten geeft en de balans erg lastig maakt.

2020 Spanish Grand Prix, Saturday – LAT Images

Sector drie is de belangrijkste sector als het om rondetijd gaat, omdat de piloten de meeste tijd kunnen vinden in de langzame bochten. Dit maakt het zeldzaam om dezelfde coureur drie paarse sectoren te zien rijden in Barcelona, ​​omdat het maximaliseren van de grip om snel te zijn in sector één ertoe zal leiden dat de banden te warm zijn tegen de tijd dat de coureur sector drie bereikt.
De afstand tussen pole position en de eerste remzone (bocht 1) op het Circuit de Barcelona-Catalunya is de vierde langste in de F1, met een lengte van 612,5 meter – alleen Rusland, Mexico en Silverstone zijn langer.

Barcelona heeft een van de laagste maximumsnelheden in de F1, met auto’s die 320 km / u halen op het rechte stuk vanwege de hoge downforce. Alleen Hongarije en Monaco registreren lagere maximumsnelheden.

Het Circuit de Barcelona-Catalunya heeft de op drie na hoogste gemiddelde baantemperatuur in F1 met 41 ° C (berekend op basis van een gemiddelde van vijf jaar). Hiervoor zijn twee belangrijke factoren: het baanoppervlak in Barcelona is zeer absorberend voor warmte, maar de zonnestraling is ook bijzonder hoog in Barcelona, ​​dus de temperatuur van het spoor stijgt snel als er geen bewolking is.

Dit jaar is het de 50e editie van de Spaanse Grand Prix als onderdeel van het Formule 1 Wereldkampioenschap. Het is ook de 30e Spaanse GP die wordt gehouden op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws