Nieuwkomers Tomas De Backer en Milan De Laet rijden zich meteen in de kijker

De Ford Fiesta Sprint Cup toonde al uitvoerig dat het een betaalbare kweekvijver is voor jong talent. Met het doen en laten van Fiesta-debutanten Tomas De Backer en Milan De Laet tijdens de openingsmanche kregen we hiervan nogmaals het bewijs! Straffer. De twee jongelingen verdeelden telkens de Top 2 bij de Junioren en eerstgenoemde wrong zich daarenboven tot op het ‘grote’ podium!

Tomas en Milan, hoe kijken jullie terug op dat allereerste weekend in de Ford Fiesta Sprint Cup

Tomas De Backer (22): “Ik maakte een grote stap, komende van karting en de Max5 Cup, want het niveau in de Fiesta Cup ligt beduidelijk een pak hoger! Om goed te presteren is een piekfijn afgesteld chassis primordiaal, gezien je moet rekeninghouden met een inspanning en concentratie voor de duur van liefst volle dertig minuten! In karting was je arbeid na amper tien minuutjes al voorbij. Uiteraard ben ik zeer tevreden over mijn sterk debuut afgelopen weekend en dat heeft natuurlijk veel te maken met de omkadering die mij door Belgium Racing en Ford Peerlings wordt aangeboden. Ik beleef als het ware een grote droom!”

Milan De Laet (17): “Het is mij alleszins zeer goed bevallen. Ondanks het feit dat ik nog nooit op Circuit Zandvoort had gereden – tijdens de voorbereidende testdag kenden we een technisch probleem en kwam ik niet écht aan de bak – en ik aldus op een natte piste in vrije training alles diende te leren. Ik had op voorhand wel op de simulator geoefend en de testdag Circuit Zolder benut om de auto onder de knie te krijgen. Pas in kwalificatie maakte ik kennis met een droge piste en slaagde ik erin om snelle rondjes af te haspelen. In wat mijn allereerste race werd, startte ik goed en was ik tevreden over het resultaat. Nog meer dan in Race 1 zat Nathan Vanspringel vlak achter mij in Race 2 en moest ik hem tot in de laatste ronde goed in de mot houden, maar uiteindelijk zat hij niet dicht genoeg om mij te bedreigen.”

Jullie kennen elkaar vanuit de indoor karting. Was de Fiesta Cup voor jullie de meest logische volgende stap of niet?

TDB: “Ja, want het is een betaalbare zeer competitieve formule! Wij hadden daarom onze zinnen gezet op de Fiesta Cup en een beetje ten einde raad zijn wij ingegaan op het voorstel van Dick van Elk om te komen testrijden. Zo is het contact ontstaan met Marc Goossens van Belgium Racing. De Fiesta bulkt niet van vermogen en het is de stuurmanskunst waarmee je als coureur het verschil maakt. Het minste foutje is fataal en doet je meteen de nodige plaatsen verliezen. Leuke formule!”

MDL: “Ja, want de Fiesta heeft weinig vermogen en veel grip en dat vraagt precies sturen en met allemaal gelijkaardige auto’s krijg je een zeer hoog niveau te zien. Er wordt voor elke meter hard gevochten. Wij waren al een tijd in contact met Jurgen Evers van EJ Automotive en parallel met races in de Engelse Formule Ford wilden wij ook onze kans wagen in de Fiesta Cup. Corona bemoeilijkte de reisplannen naar de UK en het zou best kunnen dat wij voluit voor de Fiesta Cup kiezen…”

Wat is jou het meest bijgebleven van dit eerste weekend achter het stuur van de Fiesta?

TDB: “Er wordt zeer scherp voor elke plaats gestreden! Het zijn koersen waar niemand cadeautjes uitdeelt maar er is enorm veel onderling respect en dit zowel bij de Belgische als de Nederlandse coureurs! Op dat duwtje van een Noorderbuur na (lacht)! En uiteraard mag ik de vier podiumplaatsen en twee overwinningen ook inkaderen en een mooi plekje geven op mijn palmares!”

MDL: “Toch wel mijn positie op de grid, helemaal vooraan, doordat voor Race 1 de Top 5 van de trainingen werd omgedraaid! Ik had nog nooit de start genomen en bevond mij daar op de eerste lijn met achter mij allemaal snelle, ervaren kerels! Ik vond dat geweldig!”

Volgende afspraak vindt plaats tijdens de Gamma Days op The Cathedral of Speed op het snelle TT Circuit Assen. Wat zijn de verwachtingen? Reden jullie daar al eerder?

TDB: “In 2017 en 2018 was ik er van de partij met de Max5 Cup en stond ik telkens op het podium. Het is een circuit dat mij goed ligt, dus, ja, ik viseer hetzelfde resultaat en geef afspraak op het podium!”

MLD: “Ik ben daar nog nooit geweest en indien ik deelneem, gaan we wel proberen op voorhand test te rijden. Op dit ogenblik weten we nog niet wat er moet geworden van de Britse Formule Ford, lees Corona. Maar, als het dat weekend de Gamma Days worden voor mij, ga ik mijn plaats verdedigen in de Junior, proberen hoger te finishen in het algemeen klassement en, ja, Tomas verslaan, natuurlijk!”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws