24U Karting van Francorchamps: de titelhouders winnen nogmaals

Ondanks een organisatie in Covid-modus, werden de 24U Karting van Francorchamps een mooi succes. Niet minder dan 58 karts namen de start om 15u op zaterdag. Na een fel betwiste etmaalrace won het team No Future No Culture. Al in 2019 zegevierden Matts Breckpot, Arnaud Teuwen, Dylan De Wolf en Filipe Vieira maar ze schonken nu een eerste succes aan Amandio Costa Paz, die als versterking was opgeroepen.

De editie 2020 van de 24 Uren Karting van Francorchamps loste dit eerste weekend van september al zijn beloftes in. Ondanks de beperkingen, genoodzaakt door de huidige gezondheidscrisis, en het verloop achter gesloten deuren die werden opgelegd door de lokale besturen, was deze topper in de discipline op sportief vlak zeer geanimeerd. Met 58 ploegen aan de start wisten we al dat we ons konden verwachten aan heel wat omwentelingen!

Ook al maakten de regenbuien van de zaterdagochtend plaats voor zeer milde weersomstandigheden, toch liep de wedstrijd niet altijd van een leien dakje. Snelheid, regelmaat en betrouwbaarheid zijn de sleutelfactoren om hier te winnen maar de verplichte wissels van de karts en de fouten gemaakt door sommige teams, schudden meer dan eens de kaarten door elkaar.

Ook de rijders van de kart #1 No Culture No Future kenden hun akkefietjes maar zij compenseerden dat door hun efficiëntie en door hun strategie. In het begin van de wedstrijd werden ze zelfs buiten de top 10 gedrongen, onder andere door benzinepech, maar ze lieten nooit de moed zakken… Bij het krieken van de dag lukte deze ploeg erin om de leiding van de 24U te pakken om later voor het tweede opeenvolgende jaar te zegevieren in de Ardennen. Amandio Costa Paz kwam een handje helpen bij Matts Breckpot, Arnaud Teuwen, Dylan De Wolf en Filipe Vieira en haalde zijn eerste succes. “Ik ben zeer blij dat ik mijn naam op het palmares kan zetten”, liet hij, die toch al driemaal op het podium klom in het verleden, zich ontvallen. “Het is de eerste keer dat ik samen rijdt met kerels die zo snel zijn. Zelfs met al mijn ervaring, heb ik dit weekend nog heel wat nieuwe dingen bijgeleerd. Deze vastberadenheid om te proberen elke seconde, elk tiende beter te doen is wat mij echt opviel. Ook al kenden we wat tegenslag in de eerste stints, toch bleven we gemotiveerd en geconcentreerd op onze strategie. Ik zal deze editie 2020 nooit vergeten.”

Op de tweede plaats, vier ronden achter de winnaars, haalde de #20 AMG Racing (Alain-Mathieu-Guillaume Huls) zijn doelstelling. De familie Huls tekende voor hun beste resultaat in deze wedstrijd en het leidt geen twijfel dat ze er volgend seizoen weer zullen staan met de vaste intentie om het nog beter te doen. De #24 AGT by TYS Racing (Tom Poty-Alessandro Tudisca-Rayhan Mouôya) stond derde na de laatste kartwissel en zij dachten dat ze het ergste al achter de rug hadden. Ze maakten zich op voor een podium. Maar dat was buiten de waard gerekend want een minder performant chassis en de terugkeer van de #9 Les Petits Bouchons (Thierry en Jérôme Halmes-Ludovic Solheid-Guy en Grégory Cahay) in de laatste rondes maakte dat, met nog twintig minuten te gaan voor de finish, Grégory Cahay uiteindelijk de bovenhand haalde op de troepen van TYS Racing. Wat een spanning!

De strijd om de vijfde plaats kende eveneens zijn deel aan onzekerheid en…verrassingen. De #37 PFK (Claudio Lanni-Nicolas Gallinna-Ferdinando Maucq-Guillaume Germis) was vertrokken vanop de 8ste positie en bevestigde zijn goede vorm door als 5de te eindigen. Maar het was een positie die het viertal tot op het einde moest verdedigen tegen een onverwachte #69 Apex Win (Jonathan Dufrasne-Julien Vlassis-Arnaud Alexandre-Thomas Vronen-Clémence Rouceau), die uitstekend 6de werden voor de #66 Kart-Events.be (Jules Van Hulle-Kenneth Naessens-Bjorn Bourgonjon). Deze laatsten werden tegengewerkt door problemen met de carburator tijdens de nacht.

De top 10 werd vervolledigd met de #44 WKS Racing Team (Thomas Leufgen-Anthony Lejoly-Julien Jamoye-Adrien Dewalque), de #10 East Kart van de recordhouder in het aantal overwinningen, Fabio Paoleschi, en de #50 X (Maxence Pironnet-Olivier Seffer-Guillaume Vandeberg-Tibo Van Krunkelsven).

De #27 Michaël Mazuin Sport (Camille en Louis Mazuin-Geoffrey Charlier-Charles Prévot) hield zich eveneens op in de voorste echelons maar kende ook problemen met de carburator tijdens de nacht. Voor het team van de #10 East Kart (Mitchel en Dusty Kukenheim-Jeff Raach-Marc Schings-Christian Douven-Fabio Paoleschi), was het benzinepech (het gevolg van een slecht afgesloten reservoir) die een einde maakte aan hun ambities terwijl ze in derde positie reden.

Weinig geluk ook voor de mannen op de pole, de #45 WIK Junior Team (Florian Van Dooren-Antoine Morlet-Jules Lannoye-Quentin Laruelle-François Lernage) en voor de #71 Dream Team Bollache (Alexandre en Kevin Brohée-Vincent Nicolay-Kevin Compère), die na mechanische pech alle hoop op een goed resultaat verloren zagen gaan.

Op de 21ste plaats algemeen vinden we de winnaar van het “Rookies” klassement (de teams die in hun midden maximaal 1 rijder tellen die al eens één keer de start nam van de 24 Uren). Het werd de #35 LCDK Rookies (Louis Lelièvre-Simon Strauven-Alexis Mathieu-Martin Scarnière) voor de #53 Very Bad Speed (Maxime Di Matteo-Nicolas Delaere-Kimberlee Tubiermont-Jeremy Massart) en de #46 R4F Team (Miguel en Antonio Algarrada-Joshua Feytons-Jo Geys-Robbert Vosters-Jan Van Poppel).

En tenslotte haalde de Kart 48 ook zijn doelstelling: fondsen werven voor de actie Cap 48 van de RTBF. Ze haalden meer dan 7500 euro binnen. De bemanning van deze kart was samengesteld uit bekende rijders (waaronder Tom Rensonnet van het RACB National Team), bekende personen van de RTBF, sterren uit de sportwereld (zoals de broers Borlée) en personen met een handicap. Zij beëindigden tot hun groot plezier de race op een…48ste plaats. Je kan het zo gek niet bedenken!

“Ondanks de gezondheidscrisis, die de organisatie van dit evenement danig compliceerde, kunnen we toch tevreden zijn”, stelt Patrick Van Billoen, algemeen directeur van deze wedstrijd in de “vrijetijds-competitie”. “Wij wilden de teams die ons trouw zijn niet laten vallen en we hebben ons erdoor geslagen dankzij een versterkte organisatorische ploeg. Alles verliep met respect tot de regels en het spektakel op de piste was op de afspraak. Op de baan hadden we zeer weinig incidenten en veel blijk van fair-play. Iedereen lijkt zich goed te hebben geamuseerd en dat is het belangrijkste. Afspraak in het eerste weekend van september 2021!”

Klassement 24U Karting Francorchamps 2020:

1. No Culture No Future (Breckpot-Teuwen-De Wolf-Vieira-Costa Paz) 1476 ronden; 2. AMG Racing (Huls-Huls-Huls) +4r.; 3. Les Petits Bouchons (Halmes-Halmes-Solheid-Cahay-Cahay) +8r.; 4. AGT by TYS Racing (Poty-Tudisca-Mouôya) +8r.; 5. PFK (Lanni-Gallinna-Maucq-Germis) +12r.; 6. Apex Win (Dufrasne-Vlassis-Alexandre-Vronen-Rouceau) +13r.; 7. Kart-Events.be (Van Hulle-Naessens-Bourgonjon) +14r.; 8. WKS Racing Team (Leufgen-Lejoly-Jamoye-Dewalque) +14r.; 9. East Kart (Mitchel et Dusty Kukenheim-Raach-Schings-Douven-Fabioleschi) +16r.; 10. X (Pironnet-Seffer-Vandeberg-Van Krunkelsven) +17r.; 11. Arwac Racing Team (Tahere-Balneger-Lognoul-van der Perren) +17r.; 12. OmniTec Racing (Tortora-Spalas-Cala-Casciaro) +19r.; 13. BF Motorsport 1 (Corstjens-Simons-Leynen-Paulussen) +23r.; 14. Twenty Six Racing 1 (Lechien-Dekempeneer-Goris) +24r.; 15. Friterie Chez Bryan (Zanderigo-Savema-Gomez-Amari-Belacca) +24r; 16. FKI YOUNG WARRIORS (Philtjens-Uylenbroeck-Haest-Kokken-Kokken) +25r.; 17. BTR Pro (De Groote-Van Grevelinge-Cools-Van Hulle-Leemans) +25r.; 18. PBR by TYS Racing (Martel-Nardi-Corthouts-Bonifacio) +26r.; 19. Speedfive (Moyse-Moyse-Denoel-Hindrickx-Dessart) +27r.; 20. ComTis (De Bilde-Verbinnen-De Schouwer-Serkeyn-Vermeulen-Tytens) +27r.; …enz. (geklasseerd: 58)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws