Alec Graham en Seventeen MCC maken het verschil in de Nederlandse duinen

We zijn vertrokken! Net als vele andere autosportdisciplines was het ook wachten voor de 2CV Racing Cup om dit jaar weer van start te gaan. Midden september was het nieuwe startsein van het sportieve seizoen 2020 en daarvoor trokken de teams en de rijders richting het volledig vernieuwde Circuit van Zandvoort. De nieuwe omloop kon alvast op veel enthousiasme rekenen in de paddock, al bleven de lachende gezichten verborgen achter de maskers. Om het seizoen af te trappen stond een race van acht uur op de kalender.

De #1 JMCE Racing 1 van Etienne Licops en Patrice Lacroix reed naar de polepositie en domineerde de concurrentie tijdens een goed deel van de wedstrijd. Echter problemen met de banden hielden het team uiteindelijk nog van het podium. Zou BNLL daar dan van kunnen profiteren? Neen! De #42 BNLL 1 van Bouchereau-Bressan-De Well en de #43 BNLL van Phil de Devos-Nopère-Jassogne kenden technische problemen en zouden zelfs moeten opgeven! De #65 BNLL 2 van de familie Crespin redde de eer van het team met een bescheiden negende plaats in de categorie Hybride…

Los van de #1 JMCE Racing 1, werd de strijd om de zege er een tussen de #16 The Golden Horse II van Jean-Pierre Blaise en Gérard Schmid en de #17 Seventeen MCC van de Brit Alex Graham, in het gezelschap van de Fransen Jean-Michel Hery en Eric Bonnan. De Brit kent het sportieve reglement zeer goed en wist dat hij maar liefst zes uur kon rijden. Hij maakte dan ook het verschil met één ronde meer dan Blaise en Schmid. Stof tot nadenken…

Achter hen was er de #129 van Redford en DiCaprio, die op hun beurt gevolgd werden door de steeds aanwezige Robert Van Gysegem en Léonard Licops, en het eerste team zou uiteindelijk een mooie remonte op het podium afsluiten, terwijl de laatst geciteerden vanwege een strafronde na een inhaalmanoeuvre onder geel, als vierde over de meet kwamen.

Foto met dank aan Jacques Letihon (letihon.be)

In de top 5 van Zandvoort vonden we tot slot de #8 Phoenix Racing van Michel Santkin, Olivier Renaud en Jean-François ‘Kiki’ Olivier, die tijdens de kwalificaties veel moeilijkheden kenden. Wat aanpassingen aan de aerodynamica leidden uiteindelijk tot een mooi resultaat in de race. The Golden Horse deed het goed, want naast de tweede plaats van de #16 was er in de finale uitslag een zesde plek voor de #14 van André Blaise, Jean-Marc Louys en Jean-Claude Kaufman. De #92 MRG Racing Team (Grégoire-Roland-Marchandisse), de #11 Team Manitou Collé (Vandermosten-Moureau), de #65 BNLL 2 (Crespin-Crespin-Crespin) en de #2 KMD 2 (van der Straten-Debroux-Asnong-Putz) scoorden alle een top 10 in de eerste race van het seizoen.

Foto met dank aan Jacques Letihon (letihon.be)

In de categorie ‘Classic, was er jammer genoeg een wedstrijdincident tussen de #123 Dutch Dyane Racing Team van de Nederlanders Van Koppen, Van Der Goes, Van der Voort en Van der Voort, en een C1 Racing Cup waardoor de 2PK over kop ging! Dit incident is uiteraard betreurenswaardig, maar doet niets af aan de ‘cohabitation’ tussen de beide series die anders perfect verloopt. Geen #123 dus meer en dan was de zege voor de #435 2 Pattes Folles van de Fransen Leny en Justin Cannesant, Marie Bourgois en Guillaume Flipo die wonnen voor de #98 Retro Racing Team van Geert Van de Velde, Jurgen Van den Brande en Lars Arys.

Foto met dank aan Jacques Letihon (letihon.be)

“Aan het einde van deze succesvolle kick-off, die toch zo’n 43 2PK’s en C1 op het Zandvoortse F1 Circuit samenbracht, is het al hoog tijd om na te denken over de afspraak van het seizoen, van 29 tot en met 31 oktober op het Circuit van Spa-Francorchamps”, vertelt Robert Van Gysegem, voorzitter van 2CV Racing Teams. “Dit jaar zal het geen 24-uursrace zijn, zoals de de teams dat gewend zijn, maar een 14-uurswedstrijd. Sommige mensen zijn niet echt gelukkig, wat ik kan begrijpen. Toch blijft Francorchamps Francorchamps, zeker in deze tijd van het jaar, en is er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de deuchisten en de deelnemers aan de C1 Racing Cup kunnen deelnemen aan een lang evenement op het mooiste circuit ter wereld. Ik kan dus alleen maar hopen dat de teams en rijders de inspanningen van de organiserende club waarderen en dat het toch feest zal zijn. We houden iedereen op de hoogte van de ontwikkeling van de deelnemerslijst, maar laten ik weet nu al, deze buitengewone race zal zijn beloften nakomen. Covid of geen Covid … “

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws