Simon Pilate keert met een stevige dosis ervaring terug naar huis

Het afgelopen weekend werd op het Italiaanse ‘Autodromo Vallelunga’ de eerste manche van de ‘NASCAR Whelen Euro Series’ gereden. Bij de EuroNASCAR 2 stond ook de 18-jarige Simon Pilate, opgemerkt door Jacques Villeneuve en Patrick en Patrick Lemarié, aan de start. Ondanks het feit dat Simon een zeer goede indruk maakte verliep het weekend toch niet zoals verhoopt.

Foto met dank aan Bart Wouters (Speedcatchers)

“Vrijdagochtend kon ik in de eerste vrije trainingen een tweede tijd neerzetten en dat gaf me natuurlijk het nodige vertrouwen voor de kwalificiatie die een dag later in de voormiddag verreden zou worden. Met betrekking tot de tweede vrije training maakten we een bewuste keuze om niet te starten en de wagen te sparen. Een probleem met de oliepomp zorgde er echter voor dat ik niet direct kon starten in de kwalificatie, maar ik had er vertrouwen in dat de crew het euvel snel kon herstellen en dat ik alsnog zonder problemen zou kunnen starten” aldus Simon.

Foto met dank aan Bart Dehaese (NASCAR Whelen Euro Series)

En zo geschiedde want tijdens de ‘qualifying’ op zaterdag zette de jongeman uit Eigenbrakel een schitterende derde tijd op de tabellen. Het vertrouwen nam een flinke boost … maar de druk op de schouders werd daardoor wel wat groter, maar dat was nog niet alles. “Doordat Andreas Joachimsen, die aanvankelijk op P2 stond, een tijdstraf kreeg schoof ik een plaatsje op. Dat maakte dat ik in mijn allereerste race in het NWES van op de eerste rij mocht starten. Ongelooflijk toch, niet?” besluit Simon.

Foto met dank aan Bart Dehaese (NASCAR Whelen Euro Series)

Maar vanaf dan verliep het minder. Na de start van de eerste race verloor ik enkele plaatsen, maar het lukte me vervolgens wel om terug in het juiste ritme te komen, maar nog voordat ik één ronde had kunnen afwerken werd ik achteraan aangereden en de wagen begon te spinnen waardoor de motor afsloeg en niet meer wilde herstarten. Mijn eerste race was voor ik het goed en wel besefte al over,” laat een teleurgestelde Simon weten.

Met het mes tussen de tanden begon Simon aan zijn tweede race en dit vanop de laatste rij. “Ik begon mijn vertrouwen terug te winnen en beetje bij beetje lukte het me om mijn voorliggers in te halen, elke ronde weer.” Helaas kreeg de wagen met een elektrisch probleem te kampen waardoor de motor niet meer de nodige power leverde … een opgave was het gevolg.”

Foto met dank aan Bart Wouters (Speedcatchers)

“Ach ja, ook dat hoort bij het racen hè. Ik onthoud van dit weekend vooral dat ik een stevige dosis ervaring heb opgedaan en dat ik mij heb laten opmerken, zeker tijdens de vrije trainingen en de kwalificatie. Wat er zich tijdens de races had voorgedaan had ik spijtig genoeg niet in de hand. Het team was meer dan tevreden met de progressie die ik maakte en ik kreeg de complimenten dat mijn snelheid in de tweede race uitstekend was. De positieve ingesteldheid van Jacques Villeneuve, Patrick Lemarié en het ganse team maakt me sterker voor de volgende wedstrijd op Circuit Zolder.”

See you in Zolder!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws