Gaan we naar een verrassing in het WRC wat de titel betreft

Turkije zit erop en we kunnen stellen dat dit een editie was die het kampioenschap helemaal op zijn kop heeft gezet. Voor de aanvang van deze wedstrijd zag het ernaar uit dat Sébastien Ogier op weg was naar een volgende titel met mogelijks Ott Tänak als grootste uitdager. Gezien de voorbije jaren werd niet echt rekening gehouden met Elfyn Evans, maar zie, de Brit staat los aan de leiding! En helemaal niet onverdiend uiteraard, hij won dit seizoen reeds twee van de vijf wedstrijden.

Reactie Elfyn: “Het is een zwaar weekend geweest. We dachten dat het gisterenmiddag game over was met de kans op een overwinning. We hebben echt geprobeerd goed te rijden en midden op de weg te blijven. Ik ben me er terdege van bewust dat er een beetje geluk moet hebben en ik vind het nooit leuk om op deze manier posities van anderen te erven. Dit is vooral de aard van Rally Turkije, en we wisten dat dit in het weekend zou komen. Ik ben erg blij – het is niet de mooiste overwinning als je weet dat je misschien wat conservatiever bent geweest, maar dat is het deel van het spel. “

Hebben we wel een kampioenschap

Zeven wedstrijden telt het kampioenschap dit jaar, slechts zeven…dan komt de vraag naar boven bij mij: kunnen we spreken van een volwaardig kampioenschap? Het seizoen begon met de Monte, alles was toen nog vredig en van Covid-19 was nog geen sprake. Zweden werd een sprint gezien het tekort aan sneeuw. Mexico dan, daar werd de wedstrijd stopgezet zodat iedereen de kans kreeg om veilig thuis te geraken. En dan was de ellende gestart, zowel Chili, Argentinië, Portugal, Kenya, Finland, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Wales en Japan werden gecanceld. Eén voor één wedstrijden die het kampioenschap kleur geven, wedstrijden die willen gewonnen worden door teams die alles geven, sommige echte klassiekers die nodig zijn om van een kampioenschap te kunnen spreken. Wie nu ook de titel wint dit jaar, met welk gevoel zal dit zijn? Stel dat dit de enige titel is dat een piloot wint in zijn carriére, hoe gaat hij daar binnen pakweg 20 jaar op terugkijken?

Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Wat staat er nu nog op de agenda

Van 8 tot 11 oktober trekt het WRC richting Sardinië voor de laatste gravelrally van het seizoen 2020. Zestien proeven, goed voor een kleine 239 kilometer tegen de klok.

Het hoogtepunt voor de Belgische fans is de editie in eigen land, 23 proeven die samen goed zijn voor een goeie 289 kilometer tegen de klok. Twee dagen in de regio van Ieper alvorens op zondag richting de omgeving van Spa-Francorchamps te trekken. Een unieke kans voor de Belgsiche rallysport, maar zal dit het ook zijn voor de duizenden fans die staan te popelen om post te vatten langs de plattelandswegen vol valstrikken?

Geruchten doen de ronde dat ook Monza nu nog in de picture aan het komen is, hier zijn echter geen concrete feiten over terug te vinden. Indien deze wedstrijd toch op de kalender komt dan is de seizoensfinale voorzien tijdens het eerste weekend van december in Italië.

Hoe je het ook bekijkt, het is een vreemd jaar op alle vlakken…helaas ook voor de rallysport!

Foto: Jaanus Ree Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Marc Duez met Alpine Rally in Ieper!

Marc Duez en Jacques Castelein zullen in Ieper deelnemen met een Alpine A110 Rally R-GT in de kleuren van Alpine Center Brussels,...

Pieter Tsjoen in Ieper met Hyundai WRC!

Dat de Rally van Ieper dit jaar deel zou gaan uitmaken van het wereldkampioenschap, was al heel bijzonder nieuws voor de Belgische...

Gaan we naar drie dagen racen op Circuit Zolder?

In normale omstandigheden stonden komend weekend de 'Finaleraces' op het programma op het TT Circuit van Assen, maar vanwege de COVID-19 maatregelen...

Huidige prestaties schenken voldoening

Als uittredend Junior-kampioen behoorde Nathan Vanspringel bij de start van het derde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup tot één van...

Spa World Rallycross of Benelux zonder publiek

Wat velen al wel voelden aankomen is ook nu helaas, en alweer, waarheid geworden want de Spa World Rallycross of Benelux zal...

De 57ste 1-2 voor Mercedes in de F1

Geen enkele combinatie van mens en machine is sneller dan Hamilton met de Mercedes F1 W11 en dat demonstreerde hij vandaag opnieuw...

Gerelateerd nieuws