Drie races die beslissen over winst en verlies

Met de derde (en voorlaatste) meeting die er a.s. weekend op Circuit Zandvoort komt aanwaaien, zou het derde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup wel eens in een beslissende plooi kunnen vallen. Dat heeft alles te maken met het feit dat er niét zoals traditioneel twee, maar wel drie races op het programma staan van de Ford-merkenracerij. Drie races dat zijn drie keer punten en gezien de snelste ronde(n) in training én wedstrijd telkens één extra puntje opleveren tellen we voor de drie races én twee kwalificaties een totaal van 65 te verdelen punten!

Onder invloed van, jawel Corona blijft het race-weekend beperkt tot twee dagen actie en worden toeschouwers niet toegelaten op Circuit Zandvoort. Na de briefing om 10u00 is er op zaterdag 10 oktober meteen om 11u05 een eerste vrije training en na een tweede free practice om 14u00 volgen klokke 17u20 de kwalificaties. Het worden steevast twintig minuten hoogspanning, want de coureurs strijden er… twee keer voor de snelste rondetijden! Zoals steeds geldt er voor Race 1 een omgekeerde startgrid Top 5 van elk land en beslist de absoluut snelste ronde over de positie vooraan van het ‘snelste land’ op de nog steeds gesplitste grid van Race 2. Voor Race 3 daarentegen zal men zich baseren op de 2de snelste kwalificatietijd per coureur en volgt men voor de startopstelling hetzelfde principe als voor Race 2 met één startrij Belgen en ernaast de Nederlanders. Om twee keer vooraan plaats te kunnen nemen, moet men zowel slim, snel als tactisch voor de dag komen. En dat levert dus twee keer één punt op!

Zondag 11 oktober staat de Ford Fiesta Sprint Cup om 9u50 als eerste in de startblokken voor Race 1. Met Race 2 klokslag 12u40 is het te hopen dat in de eerste confrontatie niet te veel schade wordt opgelopen en dat geldt nog meer voor Race 3 die dan weer van start gaat om 15u30.

Dylan Derdaele staat nog steeds aan de leiding van de tussenstand en dat zal aandachtige volgers misschien verbazen, gezien er na afloop van het Gamma Day-weekend melding werd gemaakt dat het KO van de #99 Belgium Racing/Ford Peerlings in Race 2 Kenny Herremans en FordStore Feyaerts toelieten aan de spits te verschijnen van het algemeen klassement en ook het Ford Dealer Team Championship! Bij het aandachtig herlezen van het sportreglement bleek evenwel dat de regel ‘om gerangschikt te worden’ niet werd aangepast en het, net zoals in 2019, volstaat om de start genomen te hebben, zonder rekening te houden met de afgelegde afstand of het aantal ronden. Hierdoor werd Derdaele opgenomen in het eindklassement, scoorde als 10de nog 6 kostbare punten en is nog steeds leider, voor Kenny Herremans en Tomas De Backer. Idem in de tussenstand van het Ford Dealer Team Championship: doordat Milan De Laet niet voor een Ford-verdeler rijdt, schoven Derdaele en Ford Peerlings één plaats op, ofte een winst van 7 punten en zijn nu ex aequo leider met Herremans/FordStore Feyaerts.

Geen verrassingen in de tussenstand van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup. Na een tweede dubbelslag – en dit ondanks twee keer starten achteraan het veld – loopt Tomas De Backer een beetje uit op Milan De Laet, maar wetende dat de coureur van de #76 EJ Automotive voor een foutloos Assen-weekend tekende is hij de geknipte man om de achterstand goed te maken op de #97 Belgium Racing/Ford Peerlings. Onder invloed van (te) strenge rechters verspeelde Nathan Vanspringel kostbare punten terwijl Ford Vanspringel/TeamFloral-maatje Ruben Valckenaere verdienstelijk leergeld blijf betalen. Voor de titel komt Alexander Borgmans niet meer in aanmerking en de coureur van de #14 Alnimax Racing/Ford Peerlings Lommel is des te meer vastbesloten het seizoen in schoonheid te eindigen.

Na de sterke races op TT Circuit Assen is Maxim De Witte gemotiveerd om nog beter te doen en de groene #19 Geo Fiesta hoger dan in de middenmoot van het veld te plaatsen. Om dat doel te bereiken zal MDW allicht rekening moeten houden met ‘meester’ Philippe Huart, in de #98 Belgium Racing/Ford Peerlings en terug-van-weggeweest Tom Feyaerts in de #4 FordStore Feyaerts. Voor nieuwkomer Andy Gaban en het Gaban Motorsport wordt het in de Nederlandse duinen een eerste kennismaking met de Fiesta Cup, ter voorbereiding van meer in 2021.

In de Dutch Belgian Super Star domineren de Nederlanders met Caresani-Koen-De Wit de Top 3 en is Kenny Herremans op een 4de plek de beste Belg, nipt voor Tomas De Backer en Dylan Derdaele. Voor de derde confrontatie België-Nederland tellen we elf Belgische coureurs tegenover negen Nederlanders!

Kampioenschap:

Algemeen: 1. Dylan Derdaele 70; 2. Kenny Herremans 66; 3. Tomas De Backer 64; 4. Milan De Laet 51; 5. Philippe Huart, Nathan Vanspringel 43; 6. Ruben Valckenaere 42; 7. Maxim De Witte 19; 8. Raf Pireyn 17; 9. Mathieu Eloy 16; 10. Tom Feyaerts 14; 11. Alexander Borgmans 13

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Tomas De Backer 64; 2. Milan De Laet 51; 3. Nathan Vanspringel 43; 4. Ruben Valckenaere 42; 5. Mathieu Eloy 16; 6. Alexander Borgmans 13

Ford Dealer Team Championship: 1. #99 Ford Peerlings nv Pelt; #32 FordStore Feyaerts 67; 3. #97 Ford Peerlings nv Pelt 64; 4. #29 Vanspringel Automobiles Brussels/Anderlecht 47; 5. #8 Vanspringel Automobiles Wavre 45; 6. #98 Ford Peerlings nv Pelt 37;. 7. #4 Ford Feyaerts Aarschot 35; 8. #19 Garage Peerlings Lommel 21; 9. #30 FordStore Morren Motor 18; 10. #14 Garage Peerlings Lommel 15

Dutch Belgian Super Star: 1. Colin Caresani 76; 2. Rik Koen 73; 3. Laurens de Wit 70; 4. Kenny Herremans 61; 5. Tomas De Backer 60; 6. Dylan Derdaele 59; 7. Milan De Laet 50; 8. Jules Grouwels 46;. 9. Philippe Huart 39; 10. Nathan Vanspringel, Ruben Valckenaere 38; …; 17. Maxim De Witte 16; 18. Raf Pireyn 13; 19. Mathieu Eloy 10;… 21. Tom Feyaerts 8; 22. Alexander Borgmans 5

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws