Officieel: Toyota GAZOO Racing WRT aan start in Hemicuda

Autostal Hemicuda, de organisatoren achter de Hemicuda rally, lieten ons het volgende weten: “We hebben het lang ‘stil’ kunnen houden, maar niemand minder dan de huidige nummers 1 en 2 van het “FIA WRC World Rally Championship” komen aan de start van de 20e Hemicuda Rally, op zondag 25 oktober in Koekelare. Elfyn Evans en Sebastien Ogier, beiden in een fabrieks Toyota Yaris WRC, nemen het tegen elkaar op maar komen uiteraard testrijden in functie van de Renties Ypres Rally.

De twee fabrieks WRC wagens zijn ongetwijfeld hors catégorie, maar achter dit duo zal zich een mooie strijd ontwikkelen tussen de R5 wagens van Grégoire Munster (Hyundai i20 R5), Vincent Verschueren (VW Polo GTI R5), momenteel 3e in het Belgisch Rallykampioenschap, en Paul Lietaer (Citroën C3 R5). Bij droog weer mogen zij zeker weerstand verwachten van Andy Lefevere, in de Porsche 997 GT3. Lefevere won de Hemicuda Rally al 7 keer, maar hij krijgt op zijn beurt af te rekenen met Gunther Monnens, ook al in een krachtige Porsche.

Naast Ogier en Evans komen nog drie FIA-prioriteitspiloten aan de start: de nog zeer jonge Sami Pajari die het Junior WRC kampioenschap betwist in een Ford Fiesta Rally-4, Ole Christian Veiby, die het WRC2 kampioenschap rijdt in een Hyundai i20 R5 en recent nog 12e algemeen werd in de WK Rally van Sardinië en Nikolay Gryain, eveneens WRC2 (Hyundai i20 R5).

Nog meer “R5”-geweld komt er van onder andere Bert Coene (Ford Fiesta R5), John Reddington (Ford Fiesta R5), Meiron Evans (VW Polo GTI R5) en Melvin Evans (Skoda Fabia R5). Dat peloton is niet noodzakelijk opgewassen tegen de immer snelle Mitsubishi-armada van onder andere Anthony O’Brien, Joe McQuillan, Kurt Boone, Philip Barbier en Thierry Deconinck.

In het Historic peloton wordt het vooral uitkijken naar het duel tussen Bjorn Syx, met de oerspectaculaire BMW M3 en Stefaan Stouf met de Ford Sierra Cosworth.Tot voor een paar weken was er een lange wachtlijst, naast de 160 beschikbare startplaatsen.

Meer dan vijftig buitenlandse teams haakten echter last-minute af, omwille van de quarantaine maatregelen bij terugkeer uit België naar hun land. Niet getreurd echter, want er staan nog altijd meer dan 120 teams aan de start.

STRENGE COVID-MAATREGELEN VOOR TOESCHOUWERS Er gelden tijdens de Hemicuda Rally heel strikte covid-maatregelen. Tickets dienen verplicht op voorhand gekocht, na registratie via www.hemicuda.bePer klassementsproef worden een beperkt aantal toeschouwers toegelaten, in specifieke publiekszones. Het dragen van een mondmasker is te allen tijde verplicht, de social distancing regel van 1,5 meter dient gerespecteerd, vóór het betreden van de zones wordt de lichaamstemperatuur gemeten en dienen de handen ontsmet. Er geldt een algemeen verbod op alcohol en er zal ook geen catering aanwezig zijn. Het servicepark blijft dan weer volledig verboden voor toeschouwers. Tijdens het weekend zullen tientallen covid-stewards toezicht houden op het respecteren van de covid-maatregelen ! Autostal Hemicuda en Autostal Atlantic wensen de verschillende overheden uitdrukkelijk te bedanken voor het vertrouwen dat ze krijgen om de Hemicuda Rally in moeilijke omstandigheden te mogen organiseren.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws