Audi Sport Team WRT als snelste in Total 24 Hours of Spa kwalificaties richting SuperPole

Audi Sport Team WRT veroverde de voorlopige pole voor de editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa, na zich de snelste te hebben getoond in de unieke kwalificaties voor de Ardense klassieker.

De #31-bolide van het Belgische team, met Dries Vanthoor, Chris Mies en Kelvin van der Linde aan het stuur, wierp zich meteen op als grote favoriet voor de SuperPole op vrijdagavond, als snelste van de 20 wagens die zich kwalificeerden voor de shootout. Hun gemiddelde rondetijd bedroeg 2’35.097.

De kwalificaties werden afgewerkt in de weersomstandigheden waarvoor Spa tegelijk beroemd en berucht is. Kort voor de start van de sessie om 18u55 trok een regenbui over het circuit en in combinatie met de vallende duisternis vormde die een grote uitdaging voor de rijders.

Maar stuk voor stuk gingen ze die uitdaging met verve aan. De vier kwalificaties konden zonder onderbreking worden afgewerkt, ondanks het feit dat er in de verraderlijke omstandigheden meer dan 50 wagens tegelijk over het circuit scheurden.

Op de #31 WRT Audi was het Dries Vanthoor die als eerste onderweg ging, en in zijn groep de tweede tijd neerzette. Nadien waren zowel Mies als Van der Linde snelste in hun sessie.

Hun prestaties zorgde voor een voorsprong van 0.185 seconde op de #12 GPX Racing Porsche van Matt Campbell, Patrick Pilet en Mathieu Jaminet. Campbell was de enige die er in slaagde één van de WRT-rijders voor te blijven. De Australiër was aan het eind van zijn kwalificatiegedeelte een indrukwekkende 0.725 seconde sneller dan Dries Vanthoor.

De kwalificaties kenden echter wel een fantastisch verloop voor Porsche: de #12 GPX Racing bolide was de snelste van maar liefst zeven 911 GT3-R die zich voor de SuperPole wisten te plaatsen. Audi kan beschikken over vijf vertegenwoordigers, en ook Mercedes-AMG (drie stuks), Ferrari (drie) en Lamborghini (twee) kunnen nog aanspraak maken op de beste startpositie.

Dat geldt ook voor de #89 AKKA ASP Mercedes-AMG, die nu al zeker is van de pole positie in de Silver Cup. Alex Fontana, Lucas Lergent en Benjamin Hites zagen hun uitstekende prestatie bekroond met een plaatsje bij de SuperPole-rijders. Hun gemiddelde was goed voor een 17de plek, waardoor ze sneller bleken dan heel wat hoog aangeschreven teams.

Bij de merken die naast een plaatsje in SuperPole grepen ook BMW. De M6 GT3’s ingezet door Walkenhorst Motorsport zullen zaterdagnamiddag starten van op de 24ste en 32ste plaats. De #3 K-PAX Racing Bentley start van op de 26ste plek, de #9 zusterwagen nam wegens technische problemen niet deel aan de kwalificaties en start dus als allerlaatste. Team Honda Racing (29ste) en de Optimum Motorsport #69 McLaren (30ste) grepen ook naast een plaats bij de SuperPole-deelnemers.

De strijd om de pole in Pro-Am draaide uit in het voordeel van de #991 Herberth Motorsport Porsche, die als 35ste zal starten. Dat is twee posities voor zijn naaste concurrent in de klasse. Daniel Allemann, Ralf Bohn en tweelingbroers Alfred en Robert Renauer zetten de tijden neer, en zetten zo de sterke prestaties van de Porsche-teams extra in de verf.

De strijd in Am Cup zal bij de start worden geleid door de #129 Raton Racing Lamborghini. Christoph Lenz, Michael Petit, Stefano Costantini en Lucas Ayrton Mauron zorgden voor de beste startpositie in hun klasse, en een 51ste gridpositie algemeen.

SuperPole start op vrijdagavond om 18u20, net voor het vallen van de duisternis. Elk team nomineert één rijder, die twee vliegende ronden op het 7 kilometer lange circuit mag afwerken. De wagens starten in omgekeerde volgorde van de kwalificatie-uitslag, wat betekent dat de #31 Audi Sport Team WRT als laatste in actie komt. De volledige sessie kan worden bekeken op de livestream op de website van de Total 24 Hours of Spa, de officiële Facebook-pagina en het GT World YouTube-kanaal.

Kelvin van der Linde (#31 Audi Sport Team WRT): “Felicitaties voor het team, want na pre-qualifying waren we niet zo blij met de afstelling van de auto. Maar dat was in het droge, en dit was duidelijk nat, wat onze wagen beter lag. We beginnen dan ook maar beter een regendansje voor SuperPole, want ik kijk echt uit naar morgen en de rest van het weekend.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws