René Rast … de kampioen blijft kampioen

Een derde titel in pas zijn vierde seizoen in de DTM, 24 overwinningen en tevens de meest succesvolle fabrieksrijder voor Audi in de geschiedenis van de DTM … René Rast heeft het afgelopen namiddag voor elkaar gekregen.

Foto met dank aan DTM

In de allerlaatste race, onder de huidige formule van het DTM, heeft Rast op overtuigende gewonnen en is daarmee zowel de oude als de nieuwe kampioen. Met zijn derde titel komt hij op gelijke hoogte met Klaus Ludwig, enkel Bernd Schneider doet het met vijf titels beter.

Nico Müller pakte gisteren de overwinning en daarmee was er toch nog wel sprake van enige spanning in de strijd om die felbegeerde laatste titel, maar Rast reed in de kwalificatie deze voormiddag al de snelste tijd wat maakte dat een plaats in de top vijf voldoende was. René Rast toonde zich in die laatste race een waardig kampioen, al moest hij na de start zijn koppositie afstaan aan Mike Rockenfeller doch stelde enkele ronden later orde op zaken. Ook Müller ging Rockenfeller voorbij en de jacht op Rast kon beginnen.

Foto met dank aan DTM

Müller’s team gooide het op een zelfde pitstop-strategie als tijdens de race van gisteren en aanvankelijk leek die strategie ook te lukken. Rast kwam drie ronden na Müller pitten wat de Zwitser op kop zette. Het kostte Rast vervolgens vijf ronden om voorbij Müller te gaan maar eens voorbij was er geen houden meer aan. Achter de Rast en Müller ontstond nog een spannende strijd voor het brons, waarin Green eerst Frijns en daarna ook Rockenfeller inhaalde.

In de algemene stand van het kampioenschap staat René Rast (Audi Sport Team Rosberg) dus op de eerste plaats met 353 punten, gevolgd door Nico Müller op de tweede plaats met 330 punten. Robin Frijns kon in deze laatste manche geen vuist maken en blijft steken op de derde plaats met 279 punten. Mike Rockenfeller eindigt als vierde en Timo Glock eindigt als eerste BMW-rijder op de vijfde plaats.

En zo trekken we een lijn onder de DTM zoals we die kennen. In 2021 racen immers GT3-sportwagens in de DTM. Eind mei 2021 staat de seizoensopener op het programma.

“2021 is, ondanks de pandemie, toch nog op een goed seizoen uitgedraaid,” aldus Gerard Berger. “We hebben gedurende negen succesvolle weekends kunnen races, zonder ook maar één enkele COVID-19 infectie te hebben gekend. Er waren races zonder publiek en dat maakte het toch anders dan anders, er was minder emotie aanwezig en dat voel je toch. Ik was wel onder de indruk van de harde maar tegelijkertijd eerlijke strijd om de titel. Het was een fascinerend kampioenschap en laat net dat de DNA van het DTM zijn en ook dat zal in de toekomst de kern van de zaak zijn,” besluit Berger.

Foto met dank aan DTM

“Had iemand mij dit vijf of zes weken geleden voorspeld, zou ik hem gezegd hebben dat hij geen idee heeft hoe het in de autosport werkt, maar blijkbaar kan het toch,” aldus een dolgelukkige René Rast. “De Audi vandaag, die vloog gewoon. Ik reed een groot deel van de race alleen en dat maakte dat focussen in die omstandigheden erg moeilijk was. Er gingen zo veel dingen door mijn hoofd. Ik ben het team enorm dankbaar, het is fantastisch wat ze hebben bereikt. Met 24 overwinningen in slechts vier jaar tijd ben ik in dat opzicht de meest succesvolle rijder, in termen van overwinningen dan en dat betekent natuurlijk veel voor mij … en dat geldt zeker en vast ook voor het behalen van die derde titel,” besluit Rast.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws