Peugeot Sport & Total ontwikkelen aandrijflijn Hybrid4 500KW

Peugeot Sport & TOTAL, al 25 jaar partners, hebben de belangrijkste technische kenmerken van de aandrijflijn van hun ‘Hypercar LMH’ vrijgegeven voor het FIA World Endurance Championship, kortweg de FIA WEC. Hun respectievelijke teams hebben hun ervaring en expertise op het gebied van hybridisatie en autoraces van wereldklasse gebundeld om een aandrijflijn (Peugeot Hybrid4 500KW) te ontwikkelen die voldoet aan de nieuwe voorschriften van de FIA WEC.

De belangrijkste kenmerken van de Peugeot Hybrid4 500KW zijn:

 • hybride technologie, met achteraan een 2,6-liter 500 kW (680 pk) twin-turbo V6 benzine verbrandingsmotor gecombineerd met vooraan een electrische motor/generator van 200 kW,
 • een batterij met een hoog vermogen, gezamenlijk ontwikkeld door PEUGEOT Sport en Total,
 • een vierwielaangedreven transmissie en een sequentiële zeven-versnellingsbak.
 • een slim aandrijflijn- en energiestroombeheer, sleutel tot hoge prestaties en ontwikkeld onder de leiding van François Coudrain, Peugeot Sport’s WEC Program Powertrain Director

Hoewel de verbrandingsmotor 500 kW (680 pk) levert en de motorgenerator een vermogen van 200 kW (272 pk) heeft, schrijft de regelgeving een maximaal vermogen van slechts 500 kW voor tijdens races.

Om zich aan te passen aan de verschillende situaties in competitie, werkt de LMH-aandrijflijn als volgt:

 • de regelgeving verbiedt het gebruik van elektrische energie onder 120 km / u, dus de motorgenerator wordt pas ingeschakeld als deze snelheid is bereikt. De auto moet alleen uit stilstand wegrijden met de kracht van zijn verbrandingsmotor
 • op volle belasting wordt het vermogen van de bi-turbo V6 afgetopt op 300 kW (408 pk) en het
  vermogen geleverd door de motorgeneratoreenheid op 200 kW, die rechtstreeks afhankelijk is van het batterijniveau
 • wanneer de motorgenerator in gebruik wordt genomen, schakelt de auto automatisch over op
  vierwielaandrijving, waardoor de rijeigenschappen worden aangepast – bijvoorbeeld voor snelle
  bochten
 • wanneer de high-density batterij leeg is, keert de verbrandingsmotor terug naar 500 kW (680 pk)
  vermogen en keert de transmissie terug naar achterwielaandrijving. Tijdens races wordt de accu voorafgaand aan de start volledig opgeladen door middel van een op het lichtnet aangesloten plug-in hybride oplader. Eenmaal op de baan zal de batterij volledig onafhankelijk functioneren en alleen worden opgeladen door het kinetische remenergie-recuperatiesysteem.

De volgende uitzonderingen vallen echter buiten de regelgeving:

 • het vermogen van de verbrandingsmotor mag met drie procent worden verhoogd tot 515 kW (700 pk) aan het einde van rechte stukken als de accu leeg is, dus de elektromotor werkt als een alternator van 15 kW. Deze configuratie wordt automatisch toegepast door de auto-elektronica
 • de mogelijkheid om met de verbrandingsmotor of de elektromotor, of beide tegelijk, in de pitlane te
  rijden of wanneer de snelheid beperkt is tot 60 km/u.

Zoals vereist door de regelgeving, zal de Hypercar worden uitgerust met specifieke sensoren om de vermogensniveaus gemeten op alle vier de wielen in realtime te bewaken en door te geven aan de FIA ​​om het maximale vermogen te garanderen dat wordt gespecificeerd door de Balance of Performance (BoP).

Voordat het testprogramma op het circuit eind 2021 begint, zullen PEUGEOT Sport en Total hun engineering voortzetten, waarvan verwacht wordt dat de aandrijflijn in de loop van de eerste helft van 2021 op de bank en de simulator zal draaien.

(Persbericht en foto’s met dank aan Peugeot Sport Media)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws