Jari-Matti Latvala wordt de nieuwe teambaas bij Toyota WRC

Het Toyota GAZOO Racing World Rally Team bereidt zich voor op het FIA World Rally Championship succes in 2021. Sébastien Ogier, die dit jaar zijn zevende titel binnenhaalde, heeft zijn carrière met een jaar verlengd en rijdt ook volgend seizoen in de Toyota Yaris WRC. Ook Elfyn Evans, die mooi tweede werd, blijft deel van het team uitmaken net als opwindend jong talent Kalle Rovanperä. Maar een sterk team heeft ook een sterke teambaas nodig, en daar zijn alle ogen gericht op … Jari-Matti Latvala.

Latvala werd aangesteld om Tommi Mäkinen, die vanaf januari 2021 de rol van Motorsport Advisor van Toyota op zich neemt, op te volgen. Mäkinen werd geselecteerd door Akio Toyoda, president van Toyota Motor Corporation. Toyoda vertelt: “Zijn bekwaamheid als manager is nog niet bewezen, maar de eigenschappen die we gemeen hebben waren de doorslaggevende factoren om het team aan hem toe te vertrouwen. Ik vertrouw erop dat hij het nieuwe Toyota GAZOO Racing World Rally Team leidt en ik kijk er naar uit om met hem het dak van de Yaris WRC op te klimmen.”

Een mooie uitdaging voor de Fin, die ondertussen al 18 rally’s in het WRC op zijn naam kon schrijven. Latvala maakt deel uit van het verhaal van het Toyota GAZOO Racing World Rally Team sinds 2017. Nadat hij bij het team kwam speelde hij een cruciale rol in de ontwikkeling van de Toyota Yaris WRC. Zijn competitiedebuut in de Rallye Monte-Carlo, waar hij als tweede eindigde in het algemeen klassement, werd een goede start voor wat komen ging. Hij claimde vervolgens de eerste overwinning voor het team in het volgende evenement , de Rally van Zweden. Zijn overwinning in Rally Australia eind 2018 hielp het constructeurskampioenschap voor Toyota veilig te stellen.

“Ik ben echt vereerd om deze positie binnen het team op me te nemen en ik dank Akio Toyoda voor het vertrouwen dat hij in mij heeft getoond,” laat Latvala weten. “Ik ben erg enthousiast om het werk voort te zetten dat hij samen met Tommi is begonnen, omdat ik vanaf het begin als piloot deel uitmaakte van dit team. Tommi heeft fantastisch werk geleverd met het team, hij heeft het vanaf nul opgebouwd en het heeft succes gehad. Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en ik wil dat wat ik in de loop der jaren als piloot heb geleerd, gebruiken en samenwerken met de teamdirecteuren om dit team zo succesvol mogelijk te maken.”

Latvala is niet alleen één van de meest populaire rallyrijders, maar hij staat ook bekend om zijn enthousiasme voor de sport. Dit jaar was hij wereldwijd ambassadeur voor Toyota GAZOO Racing, iets dat in zijn nieuwe rol als teambaas zal worden voortgezet. Hij zal ook zijn kennis en begrip bijbrengen van wat een toppiloot van een auto en van een team verlangt. Zijn recente en uitgebreide ervaring met het rijden van de WRC zal bijzonder waardevol zijn voor de jonge piloten van het team, zoals Rovanperä en Takamoto Katsuta.

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws