Takamoto Katsuta, volgend jaar een volledig seizoen


Sinds Katsuta eind 2019 voor twee evenementen koos voor de Yaris WRC, heeft hij bemoedigende vooruitgang laten zien op het hoogste niveau van de rallysport. Hoewel zijn 2020-schema korter was dan verwacht vanwege de verstoringen van de WRC-kalender, waren de hoogtepunten een zevende plaats op de veeleisende Rallye Monte-Carlo, een hoge snelheid op Rally Estonia en een overwinning in de Power Stage tijdens de rally die het seizoen afsloot, Monza.

Volgend seizoen is het de bedoeling dat Katsuta alle rondes betwist die momenteel op de WRC-kalender staan. Dan Barritt blijft bijrijder, terwijl de ervaren WRC-piloot Juho Hänninen de rol van instructeur op zich neemt. Als testrijder voor het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team heeft Hänninen al eerder met Katsuta samengewerkt, maakte hij deel uit van zijn ouvreurteam en diende hij als zijn bijrijder tijdens enkele tests.

Takamoto Katsuta: “Dit was een erg moeilijk seizoen voor iedereen en het was niet gemakkelijk om te leren zoals gewoonlijk, maar mijn prestaties en mijn rijstijl zijn verbeterd sinds het begin van het jaar. Natuurlijk waren de resultaten er niet, maar er waren steeds een aantal goede proeven, en ik heb een beter begrip van de verschillende omstandigheden en auto-instellingen. Het is een goede ervaring voor mij geweest en mijn zelfvertrouwen is zeker veel beter dan voorheen. Bedankt aan het team en iedereen om me heen die me enorm hebben gesteund. Ik ben erg blij voor volgend jaar om er weer bij te zijn met de Toyota Yaris WRC, dank aan TOYOTA GAZOO Racing voor het geven van deze speciale kans. Ik zal proberen te verbeteren en goede resultaten te behalen tijdens de rally’s. Ik ben ook erg blij om volgend seizoen nauwer samen te werken met Juho, ik ken hem heel goed en ik heb met hem getest en naast hem in de auto gezeten. Hij is duidelijk een erg goede piloot, hij heeft jarenlange ervaring en hij begrijpt de auto heel goed. Ik weet zeker dat ik met zijn advies een betere piloot zal worden. “

Geboren in Aichi, Japan op 17 maart 1993. Katsuta reed op 12-jarige leeftijd in zijn eerste kartrace en op 18-jarige leeftijd won hij de Formula Challenge Japan (FCJ). Hij werd tweede in de F3-serie op 20-jarige leeftijd en sinds 2014 doet hij mee aan de F3, naast het behalen van zijn eerste overwinning in de JN5-klasse in de achtste ronde van het Japanse Rallykampioenschap. In de zevende ronde van het FIA World Rally Championship 2017 (Italië) pakte hij zijn eerste podium door als derde te eindigen in de WRC2-klasse. In 2018 won hij Rally Sweden, de tweede ronde van het World Rally Championship in de WRC2-klasse. In 2019 won hij WRC2 in Rally Chile, en hij behaalde twee overwinningen in het Finse Rallykampioenschap voordat hij aan zijn eerste WRC-evenementen begon in een Toyota Yaris WRC in Duitsland en Spanje. In 2020 nam hij deel aan vijf WRC-evenementen en won hij de seizoensafhankelijke Power Stage op Rally Monza.

Foto: Toyota Gazoo Racing WRC & FB Takamoto Katsuta

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws