Škoda-klanten zijn opnieuw succesvol over de hele wereld in een uitdagend rallyseizoen 2020

Net als veel andere raceseries werd ook de rallywereld zwaar beïnvloed door de strijd tegen de verspreiding van COVID-19. Terwijl in sommige landen nationale kampioenschappen moesten worden opgeschort, slaagde het FIA World Rally Championship 2020 erin zeven ronden te organiseren en vond ook het FIA European Rally Championship plaats. Overal waar rallyactiviteiten mogelijk waren, konden Škoda-klanten vertrouwen op de steun van het Škoda Motorsport-hoofdkantoor in Mladá Boleslav. Als beste van de 14 internationale, regionale en nationale titels behaald in 2020, slaagde Team Toksport WRT erin om het WRC2 kampioenschap van het FIA World Rally Championship 2020 te winnen.

Tijdens het seizoen 2020 lag de focus van Škoda Motorsport meer dan ooit op het ondersteunen van klanten en privéteams. Zo maakte voormalig fabrieksrijder Andreas Mikkelsen (NOR) een welkome terugkeer in de wereld van de rallysport. Met een privé ingeschreven Škoda Fabia Rally2 evo won hij de Rally van Hongarije, de voorlaatste ronde van het FIA European Rally-kampioenschap, en voegde een overwinning toe in de WRC3-categorie tijdens de ACI Rally Monza, de laatste ronde van het FIA World Rally Championship. Pontus Tidemand (SWE) miste zijn tweede WRC2-titel na 2017 met de kleine marge van slechts vier punten. Dankzij drie overwinningen in de categorie hielp de Zweed niettemin Team Toksport WRT om het WRC2 Team Championship van het FIA World Rally Championship 2020 te winnen.

In WRC3, de categorie van het FIA World Rally Championship gereserveerd voor privéteams, voegden Kajetan Kajetanowicz / Maciej Szczepaniak uit Polen één overwinning en verschillende goede resultaten toe aan hun scorebord, waarmee ze het kampioenschap op de derde plaats afsloten voor Škoda Motorsport ondersteunde Oliver Solberg (SWE) en bijrijder Aaron Johnston (IRL), die gedurende het seizoen 2020 een gestage leercurve liet zien. Van de 14 titels en trofeeën die Škoda-klanten in 2020 wonnen, is één succes een historisch monument voor het Tsjechische merk: Barry McKenna en James Fulton uit Ierland wonnen de ARA National Championship Trophy in de VS, de allereerste titel voor de Škoda Fabia Rally2 evo.
In sommige landen werd het nationale kampioenschap zo zwaar getroffen door de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus, dat de respectievelijke titels niet officieel werden uitgereikt. Toch blijkt de Škoda Fabia, in Rally2- en Rally2 evo-versie, de meest succesvolle rallyauto in zijn categorie te zijn. Tot dusver zijn 372 rally Fabia’s verkocht aan klanten over de hele wereld, die 1.255 rally’s wonnen en 2.948 podiumplaatsen behaalden.

Een overzicht van de behaalde kampioenschappen in 2020:

FIA World Rally Championship/WRC 2 Teams Championship:
Toksport WRT

FIA North American and Central American Rally Championship (NACAM):
Ricardo Triviño/Marc Martí (MEX/ESP)

National championships:
Bulgaria: Miroslav Angelov/Georgi Gadzhev (BGR/BGR)
Finland: Teemu Asunmaa/Jani Salo (FIN/FIN)
Greece: Ionannis Papadimitrou/Nikolaos Petropoulos and Giorgos Polizois (GRC/GRC)
Lithuania: Vaidotas Žala/Andris Mālnieks (LTU/LVA)
Mexico: Ricardo Triviño/Marc Martí (MEX/ESP)
Namibia: Allan Martin/Maretha Olivier (NAM/NAM)
Norway: Anders Grøndal/Marius Fuglerud (NOR/NOR)
Portugal: Armindo Araújo/Luís Ramalho (PRT/PRT)
Romania: Simone Tempestini/Sergiu Itu (ITA/ROM)
Russia: Vasiliy Gryazin/Yaroslav Fedorov und Dmitry Lebedik (RUS/RUS)
Slovakia: Grzegorz Grzyb/ Michał Poradzisz (POL/POL)
USA: Barry McKenna/James Fulton (IRL/IRL)

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws