Twaalf wedstrijden voor het seizoen dat het einde betekent van het WRC-tijdperk

Slechts 46 dagen nadat Sébastien Ogier zijn zevende wereldtitel bezegelde, komt het FIA World Rally Championship 2021 donderdag tot leven in de beroemde Rallye Monte-Carlo.

Twaalf ronden liggen op de loer op vier continenten in een seizoen dat het gordijn over het WRC-tijdperk laat vallen. Vijfentwintig jaar na de introductie zullen World Rally Cars in 2022 plaats maken voor een opwindende nieuwe hybride generatie.

Ogier keert terug voor zijn laatste WRC-seizoen en leidt een Toyota Gazoo Racing-line-up die identiek is aan vorig jaar. Hij wordt in het team vergezeld door Elfyn Evans en Kalle Rovanperä, tweede in het kampioenschap van 2020.

Ogier gaat voor een record achtste overwinning in Monte Carlo op wegen dicht bij zijn geboorteplaats in de Franse Alpen. Maar de 37-jarige neemt niets als vanzelfsprekend aan, vooral na een testcrash vorige week.

Ogier: “Iedereen weet dat Rallye Monte-Carlo de rally is die ik het meest wil winnen. Maar het is een rally die je met veel nederigheid het hoofd moet bieden, want het is altijd een uitdaging met de omstandigheden en je moet heel slim zijn om er te winnen.”

De rally, die zijn 110e verjaardag viert, is de meest onvoorspelbare op de kalender. De omstandigheden kunnen variëren van sneeuw en ijs tot nat en droog asfalt op dezelfde etappe, waardoor de bandenselectie duivels moeilijk maar van cruciaal belang is omdat teams op jacht zijn naar het beste compromis.

De Italiaanse fabrikant Pirelli keert terug als bandenleverancier van het kampioenschap na een afwezigheid van 10 jaar om een ​​extra element van onzekerheid toe te voegen, maar het is een uitdaging waar Ogier van geniet.

“We zullen ons moeten aanpassen aan de nieuwe banden, vooral tijdens deze wedstrijd, waar we een groter pakket beschikbaar hebben dan welk ander evenement. Maar ik kijk er naar uit, want voor mij is het een interessant aspect van de rallysport: proberen de beste bandenstrategie te maken en deze zo goed mogelijk gebruiken ”, zei de Fransman.

Hyundai Motorsport verdedigt de titel van de fabrikant, met Thierry Neuville en Ott Tänak als kopmannen. Dani Sordo bestuurt de derde i20, een auto die hij tijdens het seizoen zal delen met de Ierse Craig Breen.

Teemu Suninen en de Britse Gus Greensmith keren terug in de Fiesta van M-Sport Ford, de Fin met voormalig bijrijder Mikko Markkula die aan zijn zijde terugkeert.

De rally begint donderdagmiddag in Gap en de deelnemers worden geconfronteerd met 14 proeven die 257,64 km tellen tot de finish zondagmiddag in Monaco.

Foto en bron: Jaanus Ree & Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws