Ugo de Wilde in European Le Mans Series met LMP3 proto van Inter Europol Competition

Ugo de Wilde, de jonge Brusselaar die van de eenzitters komt, heeft nu zijn zinnen gezet op de uithoudingsraces en de prototypes met het team Inter Europol Competition, de vice-kampioen van de laatste drie jaren in LMP3. Het doel? Voor de titel gaan in de categorie om zo in de beste omstandigheden door te kunnen groeien naar de LMP2.

De winter was langer en harder dan ooit. Maar uiteindelijk was het resultaat beter dan wat de jonge Ugo de Wilde kon hopen. Zijn seizoen 2021 zal zich afspelen rond een dubbelprogramma in de sprint-endurance met de Alpine Europa Cup van het team Herrero Racing en, dat werd vandaag eindelijk bevestigd, de European Le Mans Series met het Poolse team Inter Europol, vice-kampioenen in de LMP3 vorig seizoen met een zege in Monza en twee tweede plaatsen.

“Het was een publiek geheim dat ik mijn prille carrière wou heroriënteren naar de endurance uithoudingsraces en de Sport Prototype wagens,” legt onze amper 18-jarige belofte uit. “Doorgaan op de piste van de eenzitters lag financieel niet meer binnen onze mogelijkheden en de kansen waren veel te vluchtig. Om vooruitgang te blijven boeken en mijn doel te halen, te weten, professioneel rijder worden, besliste ik dus om het pad te kiezen van de uithoudingsraces. Aangelokt door de magie van Le Mans zoeken steeds meer constructeurs hier hun toekomst. Voor de 100ste verjaardag van de 24 Uren van Le Mans in 2023 zijn er nu al niet minder dan zes fabrieksteams die bevestigd hebben een prototype te willen inzetten in LMh of LMdh: Toyota, Peugeot, Audi, Porsche, Ferrari en Acura, in afwachting van een mogelijke komst van Alpine, BMW, Corvette, Hyundai of zelfs Mercedes. Zes constructeurs met minstens twee wagens, dat maakt 36 rijders die zullen worden betaald om te rijden. Mijn doel is om,
op mijn twintigste, voldoende ervaring en referenties op mijn cv te kunnen voorleggen om één van hen te worden. Ook al duurt de carrière van endurance-rijders iets langer, er zullen er zijn die zich zullen terugtrekken of die binnenkort op pensioen zullen gaan. Het is in mijn ogen dus belangrijk om vandaag te investeren in deze discipline die volop toekomst heeft. Le Mans, de grootste race ter wereld, wordt gevolgd door 850 miljoen mensen! Met meer budget had ik onmiddellijk mijn debuut kunnen maken in de LMP2. Andere rijders die vanuit de een- zitters kwamen en die van mijn generatie zijn, hebben al bewezen dat men vertrouwen moet hebben in de jongeren. En tijdens mijn verschillende tests in de LMP3, liet ik al zien dat ik sneller was dan bepaalde rijders die een referentie zijn in deze discipline. Maar het belangrijkste binnen ELMS evenals binnen het WEC is niet alleen de absolute snelheid. Er is de omgang met de banden en vooral ook het verkeer, de strategie, de samenhang binnen de ploeg, de betrouwbaarheid van de wagen en de kwaliteit van het team. Het wordt een nieuwe uitdaging voor mij en ik kan niet wachten om eraan te beginnen. Met 43 bolides die ingeschreven zijn, waarvan 17 in LMP3, ligt er werk op de plank.”

Inter Europol Competition, Ugo de Wilde
Foto met dank aan Inter Europol Competition (facebook)

Terwijl hij eerst uitkeek om zijn programma te bouwen rond de Road To Le Mans, nam Ugo de Wilde uiteindelijk het voorstel aan van het Inter Europol team, dat net als hij de titel in ELMS wil nastreven.

“Na een zeer productieve testdag op Barcelona deed het team Inter Europol Compétition me een zeer goed voorstel om met hen het hele kampioenschap te betwisten,” vervolgt Ugo de Wilde. “Eerder dan alles op één race te zetten, ben ik nu heel blij dat ik kan deelnemen aan een kampioenschap dat langsgaat op achtereenvolgens Barcelona, de Red Bull Ring, Le Castellet, Monza, Francorchamps en Portimao, met telkens een wedstrijd van 4 uur. We hopen natuurlijk ook nog steeds dat we in augustus de Road To Le Mans, de wedstrijd voor de 24 Uur, aan dit programma kunnen toevoegen. Maar daartoe moeten we nog een klein bijkomend budget kunnen vinden. Er zijn meerdere redenen waarom ik tekende met dit team. Eerst en vooral hebben ze veel ervaring aangezien ze nu al drie jaren meedingen naar de titel in LMP3 met drie vice-kampioenschappen als resultaat. Ze zijn het beu op de tweede plaats te eindigen en zeggen dat ze zullen doen wat nodig is om dit jaar de titel te pakken. Dat leidde onder andere tot de aanstelling van twee nieuwe ingenieurs, eentje uit de F2 en de andere van bij United Autosport. Ze doen ook veel inspanningen om de beste ploeg te verzamelen rond hun zeer goede “Brons” rijder Martin Hippe. Ik maakte in Spanje kennis met hem en hij is zeer sympathiek, deze Duitser van 34 jaar, die in het dagelijkse leven ingenieur is. Dat helpt al… Ik weet nog niet wie mijn “Zilver” ploeggenoot zal worden, maar ik kreeg de garantie dat hij iemand zal zijn die op mijn niveau zit. De hoofdingenieur en teambaas, die eveneens is betrokken in de LMP2 en WEC met Renger van der Zande en Alex Brundle, won in Le Mans met Toyota en Alonso. Hij boezemde mij veel vertrouwen in en zal ook aanwezig zijn op de wedstrijden in een rol van opzichter. Tenslotte zet het team de Ligier JSP320 in, de referentie vandaag in deze competitie. Ik kon 180 rondes afleggen, dat is meer dan 800 kilometer, aan het stuur van de wagen op het Catalaanse circuit en ik voelde me al heel snel op mijn gemak. We hebben al getraind voor de pitstops en diverse procedures en zowel de wagen als het team draaien goed. Ik heb onthouden dat de jonge Deen Mikkel Jensen kampioen werd in LMP3 in 2019 op een Ligier. Hij wordt nu aangekondigd als rijder bij Peugeot op de Hypercar vanaf 2022. Hij is het voorbeeld van wat ik wens te bereiken.”

Ugo de Wilde besluit met enkele bedankingen:

“Ik wil echt vanuit de grond van mijn hart alle personen bedanken, en dat zijn er velen, die dit mooie dubbele programma mogelijk hebben gemaakt voor mij. Ik denk daarbij aan de talrijke partners natuurlijk, aan de leden van mijn Club 300, maar ook aan mijn familie die altijd achter mij staat en oplossingen bedenkt. En ik mag uiteraard Sascha Fassbender en Jakub Smiechowski niet vergeten, de teammanager en de eigenaar van het Inter Europol Compétition team, die in mij veel hoop stellen. Ik zal er alles aan doen om hen niet teleur te stellen. Het seizoen mag nu gaan beginnen. Koers naar Nogaro voor de Paasraces met de Alpine en dan, een week later, gaat het richting Barcelona voor de proloog van de ELMS.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws