Stoffel Vandoorne rijdt perfecte race en wint in Rome

Stoffel Vandoorne (Mercedes-EQ) heeft na zijn ontgoochelende race een dag eerder de vierde ePrix van het Formule E-seizoen gewonnen. Zijn overwinning in Rome is zijn tweede in zijn Formule E-carrière. Hij bleef Alexander Sims (Mahindra) voor. Vandoorne staat nu vierde in het WK waarin Sam Bird (Jaguar) leider blijft.

Door de regen in de voormiddag startte de race achter de safety car. Nick Cassidy (Envision Virgin) leidde de herstart, maar na enkel bochten slipte zijn wagen, waardoor hij terugviel naar de elfde plaats. Zo kwam Norman Nato (Venturi) aan de leiding. Vandoorne schoof op naar de derde plaats. Een paar ronden later haalde Pascal Wehrlein (Porsche) Nato in. Door sneller gebruik te maken van de attack mode kwam Vandoorne uiteindelijk aan de leiding van de race. Ondertussen was Cassidy in een bocht rechtdoor gegaan. Hij kon verder, maar hij kwam helemaal achterin terecht. Een goed resultaat kon hij daardoor vergeten.

Stoffel Vandoorne gebruikte zijn tweede attack mode opnieuw eerder dan de concurrentie. Hij kon zijn voorsprong vergroten tot zelfs meer dan acht seconden na een crash van Lucas di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffler) veroorzaakt door Sébastien Buemi (Nissan e.dams), waarna er een full course yellow was en iedereen maximum nog 50 km/u mocht rijden. Na de groene vlag profiteerde Sims van de onoplettendheid van Wehrlein om de tweede plaats te nemen. Vandoorne bleef de wedstrijd controleren onder meer door zijn derde attack mode te gebruiken meteen de ronde na zijn dichtste belagers die hadden geactiveerd.

In het laatste deel van de race raakte René Rast (Audi Sport ABT Schaeffler) met zijn rechterachterwiel de muur. Daardoor brak daar de ophanging af en een paar bochten verder belandde zijn wagen helemaal tegen de muur. De safety car moest opnieuw in actie komen. Daardoor was het nog even opletten voor Stoffel Vandoorne. Na de herstart was er nog één ronde. Daarin maakte Vandoorne gebruik van de fanboost om Sims en Wehrlein af te houden.

In de WK-stand klimt Vandoorne naar de vierde plaats. Hij heeft 26 punten extra door zijn overwinning en door de snelste ronde nog neer te zetten. Hij heeft nu 33 punten, wat 10 punten minder is dan Bird die geen nieuwe punten verzamelde door een crash in de slotronde. Mercedes-EQ schuift op naar de tweede plaats in het constructeurklassement. Het team heeft 65 punten. Jaguar blijft leider met 82 punten. De volgende afspraak is in Valencia over twee weken. Dan staan er opnieuw twee races op het programma.

(Foto met dank aan Mercedes-EQ Formula E Team (Twitter))

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws