Ugo de Wilde wil met een podium debuteren in de ELMS

Ugo de Wilde en zijn teamgenoten Martin Hippe en Julien Falchero zijn bij de favorieten in een categorie met zes LMP3 prototypes.

Minder dan twee weken na zijn debuut met een zege in de Alpine Europa Cup, begint Ugo de Wilde dit weekend in Barcelona aan zijn campagne in de European Le Mans Series. Ook al is hij een debutant, toch rekent de jonge Brusselaar van 18 jaar erop met verve de kleuren te kunnen verdedigen van Inter Europol Compétition op de LMP3 prototype. Hij zal die delen met de Duitser Martin Hippe en de Fransman Julien Falchero.

Ugo de Wilde - Barcelona

“De twee testdagen tijdens de proloog in het begin van de week verliepen relatief goed”, legt Ugo de Wilde uit. “Maandag hadden we problemen met de remmen. Dat euvel werd opgelost op dinsdag. Dan heb ik de tweede beste tijd van de proloog kunnen zetten voor de LMP3 klasse, als beste van de Ligier-Nissanwagens. Het was ook een tiende sneller dan de referentie, de kampioen Wayne Boyd. Dat is redelijk bemoedigend. Maar het belangrijkste is dat we een goed raceritme hebben op gebruikte banden en met veel benzine aan boord. We zijn een van de beste teams. Martin Hippe was een van de snelste “Bronze” rijders en dat is belangrijk. Het reglement zegt namelijk dat de Bronze-rijder minimum 1 uur en 45 minuten moet rijden in de race van 4 uur. Julien Falchero ontbreekt het wat aan wedstrijdritme en kilometers achter het stuur, maar hij kent de JSP320 goed. Het potentieel is er. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij heel snel in het juiste ritme zal zitten met zijn tijden.”

Ugo de Wilde - Inter Europol Compétition

Op zaterdag om 14 uur zal de kwalificatie voor de LMP3 wagens lopen over 10 minuten.

“Dat wordt intens. Het zal me wat doen terugdenken aan de Europese en de wereldkampioenschappen karting waar de kwalificatie acht minuten duurde. En de tenoren wachtten dan nog de laatste vijf minuten af om hun snelle ronde te zetten. Hoedanook, ik heb kunnen vaststellen dat de Michelin banden een piek hebben van maximaal drie ronden. Daarna vallen hun prestaties wat terug. Het zal er dus op aankomen om de drukte te vermijden en heel vlug een snelle ronde neer te zetten. Mijn ervaring in de eenzitters kan mij wellicht wat helpen bij deze oefening.”

Ugo de Wilde - Martin Hippe - Julien Falchero

“Wat echter nieuw zal zijn, is het omgaan met het verkeer in de wedstrijd zelf. Het zal de eerste keer zijn dat ik zoveel zal moeten inhalen en tegelijk ook zelf zal ingehaald worden in een uur tijd. Het wordt van levensbelang om elke aanrijding te vermijden. Zich laten inhalen en tegelijk zo weinig mogelijk tijd verliezen is een kunst op zich. Het vormt de basis van het endurance racen. Als we daarna geen problemen kennen en de beide pitstops normaal verlopen, denk ik dat we in regel voor het podium kunnen strijden. Na driemaal vicekampioen te zijn geweest, wil het team dit jaar absoluut op zoek naar de titel. Het is dus zaak om van bij aanvang dadelijk dikke punten te scoren. We zijn hier goed op voorbereid. Persoonlijk is mijn prioriteit om een foutloze wedstrijd af te werken. Voor het overige is het een teamsport en er zijn dikwijls nogal wat probleempjes in endurance: het weer, de safety car, ongevallen of de strategie. Ik kan niet wachten. Ik wou echt al dat het 11 uur was op zondag, voor de start van dit nieuwe avontuur”, sluit Ugo de Wilde uit.

(Persbericht en foto’s met dank aan Ugo de Wilde Racing)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws