Sebastien Ogier: “Eerste realistische kans op titel”

Het Toyota GAZOO Racing World Rally Team neemt het op 15-17 oktober op tegen de voorlaatste ronde van het 2021 FIA World Rally Championship – de Rally de España – met de mogelijkheid om zowel de constructeurstitel als de rijderstitel te veroveren op snelle en vloeiende asfaltwegen.

Het team leidt het constructeurskampioenschap met 61 punten, met een maximum van 52 punten beschikbaar na het Spaanse evenement. Voor het derde seizoen op rij is een Toyota-coureur verzekerd van de rijderstitel, met 24 punten tussen teamgenoten Sébastien Ogier en Elfyn Evans na de overwinning van laatstgenoemde in de vorige ronde in Finland.

Een overwinning van zes punten in het voordeel van Ogier in een rally die hij al drie keer won, zou hem zijn achtste wereldtitel bezorgen, terwijl Evans zijn kansen op een maagdelijke kroon wil behouden. Kalle Rovanperä staat momenteel vierde in het klassement en is slechts één punt verwijderd van een plaats in de top drie, terwijl TGR WRC Challenge Program-rijder Takamoto Katsuta opnieuw in actie zal komen in een vierde Yaris WRC.

Jari-Matti Latvala: “Het zal heel leuk zijn om weer naar Spanje te gaan, vooral nu de rally weer een volledig asfaltevenement is. De wegen daar zijn de beste asfaltwegen in het WRC, en ik heb er tijdens mijn carrière met veel plezier gereden. Het helpt ons natuurlijk ook dat onze rijders aan de leiding van het kampioenschap tijdens de eerste dag geen gravelwegen hoeven te vegen. Het is nu echt spannend voor ons dat alleen een Toyota-coureur de rijderstitel kan winnen, maar ons hoofddoel als team in Spanje is natuurlijk om genoeg punten te halen om het constructeurskampioenschap veilig te stellen. Ik denk dat we een goede kans maken, maar we moeten ons werk in de voorbereiding en tijdens de rally goed doen om de resultaten te behalen die we nodig hebben.”

Sébastien Ogier: “Ik kijk echt uit naar Spanje en om weer op asfalt te rijden. Het zal leuk zijn om alle drie de dagen van de rally op asfalt te rijden, want die wegen zijn echt top om te rijden. Voor ons is het ook goed om op de eerste dag van de rally geen gravel te moeten vegen, zoals we een groot deel van het seizoen hebben gedaan. We staan nog steeds in een sterke positie voor het kampioenschap. Spanje wordt de eerste realistische kans om de titel te pakken en ik weet wat ik moet doen om dat voor elkaar te krijgen. Als ik de kans krijg om te winnen, probeer ik ervoor te vechten, en dit zal de meest eenvoudige manier zijn om ons doel te bereiken.”

Elfyn Evans: “De overwinning in de Rally Finland was een geweldig resultaat voor ons. De rijderstitel is voor ons nog ver weg, maar we zullen in Spanje opnieuw het beste van onszelf geven en proberen er het best mogelijke resultaat neer te zetten. De asfaltwegen in Spanje zijn echt fantastisch om te rijden, dus ik kijk ernaar uit om deze keer deel te nemen aan een evenement dat volledig uit asfalt bestaat. Tot nu toe was het wegdek waarop ik met de Yaris WRC op asfalt heb gereden meestal erg vuil of had het weinig grip, dus ik ben erg blij dat ik in Spanje met deze auto op wegen met meer grip kan rijden. In deze tijd van het jaar is het echter nooit zeker dat het droog blijft, zelfs niet in Spanje. Als het regent, zoals we in voorgaande jaren hebben gezien, kan het nog steeds een behoorlijk lastig en veeleisend evenement worden.”

Kalle Rovanperä: “Ik heb al twee keer eerder in Spanje gereden in het WRC 2 en ik vond de dagen op asfalt daar altijd erg leuk, dus voor mij is het positief dat het weer een volledige asfaltrally wordt. Als het weer goed is dan is het echt een mooi evenement. De wegen zijn echt snel en vloeiend en een beetje anders dan de andere rondes die we normaal op asfalt doen. Het lijkt meer op circuit rijden en je moet heel precies zijn, maar als je het goed doet, is het echt leuk. In Ieper waren de karakteristieken heel anders, maar daar had ik een goed gevoel in de auto met asfaltspecificatie, en ik hoop dat we dat in Spanje weer kunnen hebben en kunnen vechten voor een goed resultaat voor onszelf en het team.”

Foto: Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws