Toyota Gazoo Racing maakt zich op voor apotheose in Monza

Met overwinningen in acht van de elf tot nu toe verreden wedstrijden was dit het meest succesvolle seizoen tot nu toe voor de Yaris WRC in zijn vijfde en laatste competitiejaar. In 2022 wordt hij vervangen door de GR Yaris WRC Rally1, waarmee het kampioenschap een spannend nieuw tijdperk van hybride aandrijving ingaat.

In het constructeurskampioenschap heeft het team een voorsprong van 47 punten met een maximum van 52 punten beschikbaar van de laatste ronde, wat betekent dat de kroon veilig is gesteld als een van de drie genomineerde teams de rally binnen de top zeven finisht.

TOYOTA GAZOO Racing is nu al voor het derde jaar op rij verzekerd van de rijderstitel en de titel van co-piloot. Net zoals in 2020 zullen Sébastien Ogier en Elfyn Evans in Monza strijden om het kampioenschap. In de laatste wedstrijd van hun fulltime rallycarrière zullen Ogier en co-piloot Julien Ingrassia streven naar hun achtste titel samen. Ze hebben een voorsprong van 17 punten op teamgenoten Evans en Scott Martin, die de kans hebben om hun “maiden crown” te bemachtigen.

Sébastien Ogier: “Hoewel het waar is dat deze rally het einde betekent van een sportief hoofdstuk voor mijzelf en vooral voor Julien, is dit niet iets waar ik op dit moment te veel over nadenk. Ik denk dat dit de beste manier is om het te benaderen, zodat ik het beste van mezelf kan geven zoals altijd en me kan concentreren op ons doel: het winnen van beide titels. Natuurlijk is de situatie in Monza veel gunstiger dan een jaar geleden, want dit keer heb ik wat punten in het rijdersklassement achter de hand. Maar het is nog niet gedaan en we moeten geconcentreerd blijven. We hebben vorige week een goede test gehad in Italië en ik hoop dat we met het juiste ritme aan de rally kunnen beginnen, goed kunnen presteren en voor een topresultaat kunnen strijden en ook het kampioenschap in het achterhoofd kunnen houden.”


Elfyn Evans: “Het is goed om de laatste ronde in te gaan met nog steeds een kans op de rijderstitel. Het is een kleine kans, maar Scott en ik gaan ons uiterste best doen: We gaan gewoon voor het best mogelijke resultaat en zien wel wat er gebeurt. Na een moeilijk tussenseizoen zijn de laatste paar ronden beter voor ons, maar Monza wordt weer een heel andere uitdaging. De etappes in de bergen hebben een heel mooi karakter, maar de etappes op het circuit zijn heel gemengd en niet zo vloeiend. Het is onmogelijk om dat allemaal te vatten in een pre-event test, maar na vorig jaar hebben we een vrij goed idee van wat we kunnen verwachten.”

Kalle Rovanperä: “Het wordt interessant om weer naar Monza te gaan. Vorig jaar was het een heel speciaal evenement met het extreme weer dat we hadden, en ik ben er zeker van dat het hoe dan ook weer een moeilijke rally wordt. Deze keer zullen we meer etappes op de juiste bergwegen hebben, wat leuk zal zijn. Op het circuit kun je van alles een beetje in één etappe hebben, en als het regent zal het erg modderig en lastig worden. Het plan is om te vechten voor de beste positie, maar ook om een nette rally te rijden: Met onze teamgenoten die voor het kampioenschap strijden, zal het belangrijk zijn dat we er zijn om de punten voor de constructeurstitel veilig te stellen als dat nodig is.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws