Hyundai-toppers ruilen wagens voor demonstratie op circuit Zolder

Hyundai Motorsport-coureurs Thierry Neuville en Norbert Michelisz nemen deel aan een autoruil tijdens het FIA ETCR Race BE weekend op Circuit Zolder
De Belgische rallyrijder Thierry Neuville zal de Hyundai Veloster N ETCR testen, terwijl Norbert Michelisz de i20 N Rally1 WRC-auto zal besturen, waarbij elk de ander helpt om de verschillende machines onder de knie te krijgen
De demonstratie zal de twee Hyundai Motorsport-auto’s samenbrengen om voor het eerst op hetzelfde evenement te rijden

Hyundai Motorsport-coureurs Thierry Neuville en Norbert Michelisz zullen hun 2022-auto’s ruilen voor een speciaal evenement op Circuit Zolder tijdens het Race BE FIA ETCR – eTouring Car World Cup-weekend van volgende maand (8-10 juli).

De spannende demonstratie op zaterdagmiddag zal de Hyundai Veloster N ETCR en Hyundai i20 N Rally1 – de huidige FIA ​​ETCR- en WRC-uitdagers van Hyundai Motorsport – voor het eerst samenbrengen, waarbij de Belgische coureur Neuville en 2019 WTCR-winnaar Michelisz voor het eerst in elkaars auto’s rijden. Elk zal de rol van leraar voor de ander op zich nemen – hen begeleiden om de fijne kneepjes van het besturen van hun auto aan te leren, voor een reeks demonstratierondes rond het 4,01 km lange circuit.

De auto’s en coureurs van Hyundai Motorsport die bij het evenement betrokken waren, blijken winnaars te zijn. Neuville staat momenteel tweede in het klassement van het WRC. Ondertussen begon de FIA ​​ETCR-ploeg hun competitieseizoen met een pole position en overwinning in Race in Pau(Fr) – de laatste kwam voor Michelisz in de halve finaleronde. Na drie weekends heeft het team in totaal vijf overwinningen behaald.

Hyundai Motorsport heeft de uitdagingen van volledig elektrisch en hybride racen volledig omarmd. Het team was een van de eersten die zich in 2018 toelegde op de nieuwe ETCR-voorschriften en is een van de drie fabrikanten in het eerste seizoen van het Rally1-tijdperk van WRC. Ondanks dat ze allebei elektrische technologie gebruiken, zijn de twee auto’s heel verschillend. De volledig elektrisch aangedreven, achterwielaangedreven Hyundai Veloster N ETCR – de eerste volledig elektrische raceauto van Hyundai Motorsport – heeft een piekvermogen van 500 kW (670 pk), vergeleken met de 100 kW (134 pk) boost van de elektromotor van de hybride Rally1-auto, bovenop een verbrandingsmotor van 380 pk die het vermogen naar alle vier de wielen stuurt. Het hybride systeem geeft de auto ook een maximale actieradius van 20 km in volledig elektrische modus, die wordt gebruikt in het Service Park en aangewezen weggedeelten, evenals een prestatieverbetering op de podia. De rallyauto is bijna 600 kg lichter, en de vering is geschikt voor het soort ruwe grindwegen dat veel voorkomt op WRC-evenementen. De sterke punten van de verschillende ontwerpen en de expertise die is opgedaan op het gebied van hoogwaardige elektrische aandrijving, worden teruggekoppeld naar de ontwikkeling van toekomstige generaties Hyundai-straatauto’s als onderdeel van de rol van Hyundai Motorsport in het wereldwijde R&D-netwerk van de fabrikant.

Voor Belgische fans biedt het bezoek van Neuville en de Rally1-auto een teaser voor de WRC Ardeca Ypres Rally in augustus, wanneer Neuville en bijrijder Martijn Wydaeghe ernaar zullen streven de overwinning die ze in 2021 behaalden, te verdedigen. Ondertussen is het bezoek van de FIA ​​ETCR aan België, voor zijn vierde ronde van het seizoen, de eerste van een FIA volledig elektrische raceserie naar het land, aangezien de categorie blijft groeien na zijn eerste competitieve seizoen in 2021.

Julien Moncet, plaatsvervangend teambaas van Hyundai Motorsport, zei: “Elektrische aandrijving in de racerij is een nieuwe, maar cruciale pijler voor ons werk bij Hyundai Motorsport. Dus het is een geweldige kans om zowel de Hyundai i20 N Rally1 als de Hyundai Veloster N ETCR samen te demonstreren. Hoewel beide auto’s op zijn minst elementen van elektrisch vermogen in hun midden hebben. Toch hebben de twee auto’s zeer verschillende ontwerpen – niet alleen omdat ze in de concurrentie met enorm verschillende uitdagingen worden geconfronteerd, maar de manier waarop de elektrische technologie erin wordt gebruikt op verschillende manieren wordt toegepast – hybride in de Rally1 terwijl de ETCR-auto uitsluitend door elektriciteit wordt aangedreven. Het zal heel interessant zijn om de opmerkingen van Thierry en Norbi over elkaars auto’s te horen. De combinatie van de twee elektrisch aangedreven ontwerpen die door Hyundai Motorsport zijn geproduceerd, toont ook het scala aan expertise dat we ontwikkelen via onze projecten – kennis die wordt gedeeld met het bredere R&D-netwerk om de volgende generatie elektrische wegauto’s voor Hyundai te helpen ontwikkelen.”

2022 FIA World Rally ChampionshipRound 03, Croatia Rally21-24 April 2022Thierry NeuvillePhotographer: AustralWorldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Neuville zei: “De autoruil in Zolder moet heel leuk zijn voor mij en Norbi als coureurs, maar ook voor de toeschouwers tijdens het FIA ETCR-weekend. Het besturen van auto’s uit andere series en disciplines in de racerij is altijd interessant, en je kunt altijd veel leren van de coureurs. De Hyundai Veloster N ETCR zou heel interessant moeten zijn. Met 500 kW – vijf keer meer dan de hybride in mijn Rally1-auto – is hij erg krachtig, maar ook veel zwaarder, dus ik kan niet wachten om erachter te komen hoe hij accelereert en zich op het circuit gedraagt. Natuurlijk zal het ook leuk zijn om Norbi in de Rally1-auto te krijgen – net als voor mij gaat het voor hem over iets heel anders. Het zal leuk zijn om iemand nieuw naar ‘mijn kantoor’ te halen en zijn reactie op de nieuwste generatie WRC-auto’s te zien terwijl we een show geven voor de Belgische fans.”

Michelisz zei: “Het wordt een zeer interessante ervaring om met de Hyundai i20 N Rally1 te rijden. De WRC-auto’s zien er altijd spectaculair uit, en de nieuwe auto’s voor 2022 zijn daarop geen uitzondering. Hopelijk kan Thierry me wat tips geven om het beste uit de auto te halen en kunnen we allebei plezier hebben en een show neerzetten voor iedereen. Dit jaar in de FIA ​​ETCR rijden is mijn eerste seizoen dat ik met elektrisch vermogen race, dus de autoruil zal mijn eerste keer zijn met een hybride autosportwagen. Het wordt heel interessant om te zien hoe het voelt met de extra boost, vooral met een hybride systeem in de nabije toekomst voor TCR-auto’s. Misschien sluip ik nog wat extra testen binnen, om een ​​voorsprong te krijgen! Thierry is een geweldige coureur – hij is een ster in het WRC, maar hij heeft ook al eerder gewonnen in TCR, dus ik weet zeker dat hij zich meteen thuis zal voelen in de Hyundai Veloster N ETCR. Ik kan niet wachten om te zien wat hij van de auto vindt.”

Foto’s: Met dank aan Hyundai Motorsport.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws