Thierry Neuville: “Finland is een rollercoaster”

Het evenement in Finland is favoriet bij zowel de teams als de toeschouwers. De hogesnelheidsgrindwegen bieden veel grip, maar ook een verscheidenheid aan opvallende jumps. Hoewel de stijl vergelijkbaar is met die van de vorige ronde – Rally Estland – zijn de proeven in Finland sneller en liggen ze in een prachtig boslandschap. Het Scandinavische land heeft ook een rijke WRC-geschiedenis en is een van de weinige landen die sinds de start van het kampioenschap in 1973 elk jaar een WRC-evenement op het programma heeft staan.

Hoewel het team uit Alzenau traditioneel niet een van zijn sterkste rally’s is, presteerde het in 2021 competitief op het evenement en behaalde het een dubbele podiumplaats. Het sterke resultaat werd aangevoerd door Ott Tänak/Martin Järveoja, die zullen hopen meer vooruitgang te boeken na hun derde plaats in Estland.

Het duo krijgt op de veeleisende proeven het gezelschap van Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe en Oliver Solberg/Elliott Edmondson, dezelfde twee teams die in de Hyundai i20 N Rally1 deelnamen aan de Rally Estonia. De Belgen konden zich vorig jaar in Finland niet bij hun teamgenoten op het podium voegen, maar ze hadden een sterk tempo getoond voordat ze op de tweede wedstrijddag met een ongebruikelijk en onfortuinlijk probleem te kampen kregen. Voor Solberg wordt het de eerste keer dat hij deelneemt aan het evenement in de WRC-categorie, hoewel de Zweed vertrouwd is met de wegen na zijn deelname aan de Rally Finland in de WRC2-klasse.

Thierry Neuville: “Rally Finland is waarschijnlijk de grootste rollercoaster van het seizoen! De proeven gaan hoofdzakelijk over brede wegen die zeer snel zijn en een goede grip hebben, maar het is nog steeds zeer uitdagend en je moet echt vertrouwen hebben in je auto en je pace notes. Ik denk dat Estland de perfecte oefening was om naar Finland te gaan, aangezien beide vrij gelijkaardig zijn, behalve dat Finland iets moeilijker is omdat het hogere gripniveau betekent dat de bochtensnelheid groter is. Zoals altijd zullen er veel Finnen zijn om te proberen te verslaan, maar we zullen ons best doen om een sterk resultaat neer te zetten tijdens het evenement.”

Ott Tänak: “Finland is altijd speciaal en ik heb veel respect voor de rally. Ik ben er in het verleden al vaak geweest, maar elke keer als je er aankomt, krijg je weer hetzelfde ‘wow’-effect omdat het een geweldig evenement is en de wegen absoluut gemaakt zijn voor de rallysport. In Finland ga je vaak tussen rotswanden door en vlieg je over de vele jumps, dus er is geen marge voor fouten. De etappes zijn altijd anders, het is zeker uniek. Met de snelheid van de etappes en het aantal kammen heb je echt een auto nodig die aan de grond blijft en ook heel precies is. De set-up is een uitdaging, maar we hebben er vertrouwen in dat we goed kunnen presteren.”

Foto’s: Hyundai Motorsport Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws