Nick Cassidy tiende winnaar in twaalf races

Nieuw-Zeelander Nick Cassidy moet ongetwijfeld gedacht hebben wie Jean-Marie Pfaff wel was toen hij deze namiddag de trofee voor de overwinning in de 12de race van het DTM kampioenschap overhandigd kreeg van de voormalige topkeeper. Cassidy is ondertussen al de 10de winnaar in 12 races. Aan het stuur van zijn Red Bull Alphatauri AF Corse Ferrari met het nummer #37 op de deuren bleef Sheldon van der Linde (Schubert Motorsport) en Thomas Preining (KüS Team Bernhard) voor.

Het was thans René Rast die van op de pole mocht vertrekken daar op het circuit van Spa-Francorchamps, maar lang kon de Duitser niet standhouden. Al voor het opgaan van de Raidillon moest hij de leiding afstaan aan de Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde die gaandeweg een kleine voorsprong kon uitbouwen.

Wegens overtredingen van diverse aard werd een aantal rijders niet lang voor de start een straf toegekend. Ook landgenoten Laurens Vanthoor en Esteban Muth waren daarbij. Vanthoor moest van de 20ste naar de 25ste startplaats verkassen, Muth verloor slechts één plaats en vertrok van op P22. Maar Vanthoor maakte al in de eerste kilometers van de race heel wat plaatsen goed en vertoefde, met nog zo’n 38 minuten op de klok, bij het openen van de pits op een 18de plaats. Muth reed rond op P21.

Vanthoor besloot onmiddellijk de pits in te rijden en bij het verlaten van zijn box was er nog een klein incidentje met de Lamborghini van Clemens Schmid toen de wagens elkaar licht raakten.

Een ander, op dat moment, klein incident viel er bij het ingaan van de zevende ronde te noteren tussen René Rast en Nick Cassidy toen beiden aan het strijden waren voor P2. Rast tikte net voor ‘La Source’ Cassidy aan maar de Nieuw-Zeelander drukte het gas diep in en ging voorbij de Duitser. Een maneuver dat vermoedelijk later in de race voor een opgave zorgde.

Met nog een klein half uur te gaan kwam Sheldon van der Linde de pits in voor nieuw rubber maar dat duurde met 11 seconden net te lang. Hij kon nog wel René Rast, Lucas Auer, Thomas Preining en Mikael Grenier voorblijven maar kon niet verhinderen dat Cassidy even later net voor hem uit de pits kwam. Zelfs met koudere banden kon Cassidy een opzittende van der Linde afhouden, maar het was wel even spannend in Combes, Malmedy en Rivage.

In de 18de ronde kreeg René Rast linksachter een lekke band en dat zou wel eens gevolg kunnen zijn van het incident met Cassidy eerder in de race. Race over voor de Duitser die zo in de strijd voor de titel belangrijke punten aan zijn neus ziet voorbij gaan. Maar Rast, die zeer recent nog kritiek had over de ‘driving standards’ van sommige andere rijders, had zijn Audi in Combes, net voor Malmedy bewust of onbewust aan de kant gezet. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht maar de koersdirectie besloot met nog vijf een een halve minuut te gaan een Full Course Yellow in het leven te roepen. De wagen van Rast moest verplaatst worden.

Dat maakte het voor Nick Cassidy nog even spannend natuurlijk want hij was goed op weg om de race te winnen. Vermits de voorziene raceduur verstreken was bleef enkel die laatste ronde nog over en het hele deelnemersveld maakte zich op voor een herstart. Onze landgenoten Laurens Vanthoor en Esteban Muth lagen net voor de herstart op een respectievelijke 11de en 15de plaats.

Nick Cassidy kon zijn kalmte bewaren en reed naar de overwinning. Maar in bocht negen kwam het wel tot een incident waar een vier- à vijftal wagens bij betrokken raakten waaronder ook landgenoot Esteban Muth.
Laurens Vanthoor finishte als 12de.

In de algemene rangschikking staat Sheldon van der Linde aan de leiding met 130 punten. Hij heeft 32 punten voorsprong op Lucas Auer, die vandaag trouwens 28 jaar is geworden, en 34 op René Rast. Laurens Vanthoor vinden we met 30 punten terug op een 17de plaats. Esteban Muth staat 27ste, hij heeft nog geen punten bij elkaar kunnen rijden.

Er staan nu nog vier races op de kalender 2022 van de DTM dat op 24 en 25 september naar de Oostenrijkse Red Bull Ring trekt. De laatste race wordt in het weekend van 8 en 9 oktober verreden op de Hockenheimring in Duitsland.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws