Elfyn Evans aan de leiding, Thierry en Martijn tweede op 3s

Japan staat voor het eerst sinds 2010 weer op de kalender van het FIA World Rally Championship en het gloednieuwe asfaltevenement heeft al de nodige actie opgeleverd. Na zeven proeven zien we Elfyn Evans aan de leiding voor Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe, het verschil tussen beide slechts 3s. Kalle Rovanperä staat derde op 5,1s van zijn teamgenoot.

Dani Sordo was de eerste die in grote problemen kwam, de Spanjaard zag zijn wagen volledig in vlammen opgaan. Sordo’s drama resulteerde in een ingekorte ochtendlus, waarbij de eerste passage van Inabu Dam werd geannuleerd vanwege vertragingen. Na twee ritten stonden Evans en Neuville op gelijke hoogte in het klassement.
De tweede rit door Shitara Town werd ook geschrapt vanwege de Ford Puma van Craig Breen die het decor had opgezocht.

Kalle Rovanperä leidde kortstondig ondanks dat hij in de opening werd gealarmeerd door rook die de cockpit van zijn auto binnendrong, maar het tempo van de Fin begon te dalen toen hij worstelde met onderstuur.

Het was een matige eerste dag voor Ott Tänak in zijn laatste rally met Hyundai Motorsport. Een probleem met het differentieel vertraagde de Est aan het begin van de dag, maar het probleem werd bij de service verholpen, waardoor hij op 8,8 seconden van het podium eindigde als vierde.

Ook thuisrijder Takamoto Katsuta worstelde met onderstuur, hoewel zijn vertrouwen met elke etappe die voorbijging begon te groeien. Met een achterstand van 20,6 seconden op de leider ligt een sterk resultaat nog steeds binnen handbereik voor de Toyota-rijder.

Voorlopige stand

Foto: HYundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws