Gaban Motorsport op het droge, KMD 219 in de regen

Zoals te verwachten, werd er stevig gevochten tijdens de finale van de C1 Racing Cup op het circuit van Croix-en-Ternois, in de Franse regio van Pas-de-Calais. En met zeer verschillend weer op zaterdag en zondag, waardoor er zaterdag zes uur lang in droge omstandigheden werd geracet en zondag even lang in de regen, zagen de uitslagen er heel verschillend uit. Dat weerhield de #228 Gaban Motorsport er niet van om de titel 2022 te grijpen, en de drie rijders van het team wilden werkelijk met evenveel punten het seizoen beëindigden, wat geen makkelijke opdracht was.

De winnaars van de 24H2CV/C1 enkele weken geleden, Andy Gaban, Maxime en Lancelot Alsteens hadden als voornaamste opdracht om de titel veilig te stellen en die opdracht voerden ze al op zaterdag met verve uit. Ze wonnen de race met één ronde bonus op de #276 Oeste Kart Verde van Calvin De Groot, Fabrice Cornelis en Mathias Ronzani, en twee ronden voorsprong op de #232 Néo-Speed by Kimy Racing, van Laurent Do, Massimo Petralia, Christophe Devis en Thierry Le Leu.

Aan de voet van het podium in Croix-en-Ternois, maar in het zog van de #232, vonden we de #261 PCH Automotive van Pierre-Cédric Henry en Mika Lottefier, eens te meer samen met de kersverse rallykampioen 2022 van ons land en ex-rijder van Citroën in WRC, de Nordist Stéphane Lefebvre! Deze toppers hadden wel af te rekenen met een moeilijkere afstelling dan tijdens de 24H2CV/C1…

De #266 BRV-Racing van Bruno Vermeeren en Frédéric George, en de #257 Mecaperformance van Christophe Cagnina en Romain Demeyer maakten de top-zes op zaterdag compleet, terwijl de #219 KMD 219 van Thomas Vanloocke, Eric Van Bael, Chloé Van Hove en José Close een goed resultaat in een zandbak verloren zag gaan.

De revanche van de #219

Op zondag zetten de hemelsluizen zich open en de race verliep dus helemaal anders, met een stevige dominantie van de #219 KMD 219 waar enkel Thomas Vanloocke en Eric Van Bael het stuur deelden. Het duo kweet zich perfect van zijn taak en reed een foutloos parcours om te winnen voor een verrassende gast op het podium, de #218 Toro Loco by SVR van Nico Gallina en Michael Leenders. Zij reden een knappe race en wonnen het duel om de tweede plaats op de meet van de #266 BRV-Racing van Bruno Vermeeren en Frédéric George, terwijl de #228 Gaban Motorsport van de kampioenen Andy Gaban, Maxime en Lancelot Alsteens op amper een handvol seconden als vierde over de meet kwam.

Noteren we de knappe strategie van de kampioenen 2022, want Maxime en Lancelot Alsteens, telden voor het weekend enkele punten meer dan Andy Gaban in het kampioenschap en dankzij een knap uitgedokterd systeem wist alleen Andy Gaban op zondag te scoren en zo mee kampioen te worden… Knap gedaan!

Achter de kampioenen vonden we in de uitslag op zondag de #276 Oeste Kart Verde van De Groot-Cornelis-Ronzani, met een ronde bonus op hun teamgenoten, de #271 Oeste Kart Laranja van Yentl Baert, Maarten Bijnens en Lenz De Vlaeminck. De #261 PCH Automotive van Henry-Lottefier-Lefebvre kende een meer bewogen race, onder meer met een strafronde. Ook de #232 Néo-Speed by Kimy Racing van Do-Petralia-Le Leu-Devis was niet bij de gelukkigen. Deze beide teams moesten op de finish de #223 Kimy Racing en #299 BR Solution GSL Racing voorlaten.

Noteren we nog dat we in de C1 Racing Cup het eerste optreden zagen van Street-Art Racing, een team dat we normaal in de GT-racerij zien. Julien Darras leidde zijn teams, met name de #279 FK-cars.net en de #281 Jetcraft.com naar een veertiende en vijftiende plek, waarbij beide teams veel plezier beleefden.

Dat was het dan voor de C1 Racing Cup 2022. De kleine racewagens gaan hun winterslaap in, maar nog voor de lente volgt er zeker al nieuws over 2023…

(foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws