Rallye Monte-Carlo, reacties uit het winnende team

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is het FIA World Rally Championship 2023 begonnen met een één-tweetje in de Rallye Monte-Carlo. Sébastien Ogier behaalde een recordzege op het legendarische evenement voor teamgenoot Kalle Rovanperä.

De 56ste WRC-zege van Ogier is ook de eerste voor zijn bijrijder Vincent Landais, in slechts het tweede evenement sinds hij eind vorig seizoen met de opkomende Franse navigator begon samen te werken. Het is ook Toyota’s vijfde overwinning in Monte met een vijfde ander automodel: de GR Yaris Rally1 Hybrid won alle etappes van het weekend op twee na.


Jari-Matti Latvala: “We zijn erg blij met dit resultaat, het is een geweldige manier om het seizoen te beginnen. We verwachtten dit jaar zware concurrentie en we wisten niet zeker hoe deze rally zou verlopen, maar al het werk dat iedereen in het team heeft gestoken heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik wist dat Sébastien zeer gemotiveerd was nadat hij vorig jaar zo dicht bij de overwinning was. Die honger kon je donderdagavond vanaf de start in zijn ogen zien en daarna reed hij perfect. Tegelijkertijd ben ik ook erg blij met het geweldige tempo van Kalle, van Elfyn en van Takamoto. Kalle verbeterde zich stap voor stap voor zijn eerste podium in Monte en ik weet zeker dat hij volgend jaar klaar is om hier te winnen. We zien dat de auto heel goed presteert, maar we weten dat we moeten blijven werken.”


Kalle Rovanperä: “Ik moet zeggen dat we erg blij zijn met dit weekend. In het begin van de rally moesten we iets meer wegdek schoonmaken dan ik had verwacht, dus daar verloren we veel tijd, maar daarna was het tempo echt goed. Toen we een schone weg hadden, hadden we hetzelfde tempo als iedereen, we vochten voor de toptijden en uiteindelijk konden we ook de volle punten pakken op de Power Stage, dus we hebben echt goede punten om ons seizoen te beginnen. Het team heeft geweldig werk geleverd met de auto; ik denk dat we allemaal snel waren en veel vertrouwen hadden in de auto. Een dikke proficiat aan Seb: hij is de meester van Monte Carlo.”


Elfyn Evans: “Over het geheel genomen was het een positief weekend voor ons. Het was vrij goed qua tempo en we hadden waarschijnlijk het potentieel om iets meer te bereiken. Door wat frustratie op vrijdag kwamen we niet in aanmerking voor het podium, maar zo gaat dat nu eenmaal in de rallysport. Daarna was de vierde plaats waarschijnlijk het best haalbare en het gat naar de derde plaats was net iets te groot. Toch zijn het goede punten om het seizoen te beginnen en een goede prestatie. De auto werkte echt goed; het team heeft hard gewerkt en dat zie je terug in het algemene resultaat hier.”


Sébastien Ogier: “Het was een perfect weekend. Deze rally betekent veel voor me en winnen is altijd iets heel speciaals, dus ik ga er echt van genieten. Ik denk dat ik trots kan zijn op mezelf en op mijn team. Het is een behoorlijk dominant weekend geweest voor het team. Toyota heeft ons opnieuw voorzien van fantastisch materiaal, dus dank aan hen. Het is een geweldige manier om het seizoen te starten met een één-twee finish en het was ook een sterke prestatie van Kalle. Gisteren was het moeilijk voor mijn zenuwen; ik wist dat ik sneller kon, maar ik wilde geen enkel risico nemen. Vandaag wist ik dat het meer om puur rijden ging en kon ik genieten van het einde van de rally. Ik ben ook zo blij voor Vincent. Het is zijn eerste WRC-overwinning en hij verdient het zo; hij heeft het perfect gedaan aan mijn rechterzijde in pas onze tweede rally samen.”

Foto’s: Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws