Tomas De Backer aan de start in BMW M2 CS Racing Cup Benelux

Na zijn dominantie in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup tijdens de Trophy of the Dunes wacht Tomas De Backer in de eerstvolgende afspraak van het seizoen 2023 een dubbele opdracht: in het kader van het Spa Racing Festival zal hij immers de vertrouwde #97 FordStore Feyaerts afwisselen met een BMW M2 CS in de Benelux M2 CS Racing Cup, waar hij uitkomt voor het Nederlandse Bas Koeten Racing!

“Het was het idee van Alexandre Viron, eigenaar van Rétrodor en sponsor van onze campagne in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup”, zegt Tomas over zijn nakende debuut achter het stuur van de BMW. “Hij neemt zelf deel aan de M2 Cup en nodigde mij uit om in Spa-Francorchamps te komen testen. Na vier seizoenen Fiesta Cup zal het voor iedereen duidelijk zijn dat ik graag zou opklimmen en uitkomen in een andere sterke merkencup. Aangezien Spa-Francorchamps mijn lievelingscircuit is – zeg maar mijn tweede thuiscircuit – kwam Alexandre na die voor mij geslaagde testsessie met het voorstel om zijn BMW in de eerstvolgende afspraak in de Ardennen te delen en dat wordt dus het Racing Festival!

Met de komst van Fiesta-trouwe Tomas De Backer in de Benelux M2 CS krijgen we eens te meer het bewijs dat V-Max Racing Management, organisator van zowel Fiesta Cup, BMW Cup als Mazda MX-5 Cup, borg staat voor een echte kweekvijver en doorstroming van jonge talenten.

“Als vervolg op de Fiesta geniet de BMW zonder meer mijn voorkeur, en net zoals in de Fiesta is het eveneens close racing. Het enige grote verschil was het vermogen en het was even aanpassen om over te gaan van 150 naar zo’n slordige 450 pk. Ik paste mij snel aan en tijdens de tests slaagde ik erin om meteen snellere ronden te klokken.”

Met dubbele vrije sessies, kwalificaties, twee races van zestig minuten in de BMW en nog eens twee keer dertig minuten racen in de Fiesta, gaat Tomas De Backer een druk weekend tegemoet.

“Gelukkig is er in de timing voldoende ruimte tussen de twee kampioenschappen, zodat ik bij wijze van spreken niet van de ene in de andere auto moet springen. In Spa deelt de BMW Cup track time met de Supercar Challenge en gelden er twee races van telkens zestig minuten, met een apart klassement voor de BMW M2 CS Cup. In functie van wie de start neemt – Alexandre of ikzelf – zou ik wat tijd krijgen om mij klaar te maken voor mijn stint in de M2 of mijn race in de Fiesta Cup.

De Fiesta ken ik ondertussen als mijn broekzak en voor de BMW kunnen wij terugvallen op de enorme technische bagage en ervaring van de mensen van Bas Koeten Racing. Qua aanpassing zie ik echt geen enkel probleem om deze twee opdrachten telkens tot een goed einde te brengen.”

Ook Alexandre Viron is goed thuis op wat bekend staat als het ‘mooiste circuit ter wereld’: hij won met het team van Delahaye in 2012 de 25 Hours VW Fun Cup nadat hij eerder al een tweede en derde plaats in de ‘langste uithoudingsrace’ had veroverd. Hij zat voordien nog achter het stuur van Silhouettes in BTCS, kwam zo aan de start van de toen vermaarde 12 Uren van Spa, en was daarop eveneens een vaste verschijning in de Blancpain Endurance Series – mét de 24 Uren van Spa – British GT, Le Mans Cup en een recentelijk debuut in de BMW M2 CS Cup. Toeval? Tijdens twee edities van de 25 Hours werd zijn bolide gerund door XPect Motorsport, de formatie van niemand minder dan Eddy De Backer!

“Ik bewaar enorme goede herinneringen aan onze samenwerking en hield sindsdien contact met Eddy. Zo zijn wij aan de praat geraakt over zijn zoon Tomas en zijn wens om aan de start te verschijnen van de Ford Fiesta Sprint Cup. Ik heb hem geholpen en nu hij aan een vierde seizoen toe is, oordeelde ik de tijd rijp dat hij een tweede kans krijgt, in de BMW M2 CS Racing Cup dus.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws