BMA sluit het BRC-seizoen af in stijl

Met de overwinning in de Rally van Spa, de finale van het Belgian Rally Championship 2023, met Cédric Cherain en Damien Withers, een absolute top 5 met Charles Munster en Loris Pascaud, en een top 10 met Tom Boonen en Erwin Mombaerts, heeft het BMA-team de nationale competitie ongetwijfeld op een hoog niveau afgesloten. De voorbereidingen voor BRC 2024 kunnen nu beginnen…

Voor Cédric Cherain en Damien Withers kon het doel bij de start van de Spa Rally niet duidelijker zijn. Om nog kans te maken op de titel in het Belgisch kampioenschap, moest de piloot van de Hyundai i20 N Rally2 BMA gewoon het algemene klassement winnen en zondagnamiddag maximale punten verzamelen in de Power Stage. Dit alles in aanwezigheid van een aantal internationale sterren die de boel kwamen opvrolijken. Missie volbracht! En met vlag en wimpel…

Na een mano a mano met Stéphane Lefebvre, tot de Fransman zaterdagavond vroeg van de weg raakte, vestigde Cherain zich op autoritaire wijze aan de top van het klassement, met een reeks snelste tijden om de klus in de laatste klassementsproef in Theux te klaren en een onbetwiste overwinning te pakken. Duidelijk, schoon en onberispelijk…

Dit weekend won ik voor twee coureurs uit het wereldkampioenschap en als ik de nationale titel met een handvol punten misloop, geeft me dat de kans om het volgend jaar weer te doen,” glimlachte Cédric toen hij het podium in Spa beklom. Ik zei dat als ik kampioen zou worden, ik het daar waarschijnlijk bij zou laten. Het goede nieuws is dat ik met dit soort raceauto’s zal blijven rijden. Vooral omdat deze Hyundai i20 N Rally2 BMA het afgelopen seizoen geen enkel technisch probleem heeft gehad. Het is een betrouwbare auto, die me helpt om uitstekende prestaties neer te zetten…”

Charles Munster

Aan het einde van wat pas zijn eerste volledige seizoen achter het stuur van een Rally2 was, kan Charles Munster ook een zeer positieve balans opmaken van deze Spa Rally. Naarmate de proeven vorderden, voelde de jongste telg van de familie zich steeds meer op zijn gemak achter het stuur van de Hyundai i20 N Rally2 BMA. Hij noteerde een reeks absolute top 3’s op de proeven in het donker op zaterdag, toen de omstandigheden extreem waren, en zette op zondag vier keer de tweede snelste tijd neer. Het resultaat: een indrukwekkende absolute top 5!

Het was duidelijk een goede rally voor ons,” bevestigt Charles. Aan het begin van het evenement moesten we het tempo wat opvoeren op de vettige secties, maar het einde van de eerste dag was erg positief en dat werd zondag bevestigd. We zorgden ervoor dat we niets inleverden in de Power Stage, wat betekent dat we het seizoen kunnen afsluiten met een topresultaat. Ons doel was om constant vooruitgang te boeken en dat geeft duidelijk voldoening…”.

Tom Boonen

Met zijn constante enthousiasme is voormalig wereldkampioen wielrennen Tom Boonen ongetwijfeld een van de beste ambassadeurs van het Belgian Rally Championship, en hij slaagde erin om grote fouten te vermijden in extreem ingewikkelde omstandigheden, genoeg om de Skoda Fabia R5 Evo BMA op de 9e plaats in het eindklassement te zetten. Ter herinnering: in 2023 was dit Boonens allereerste seizoen in de rallysport…

We hadden een ongelooflijke tijd,” zegt een lachende Tom. Maar op zaterdagavond, in de motregen, kon je niets zien en werd het erg ingewikkeld. Je moest ervaring hebben om het te durven. Maar omdat de omstandigheden voortdurend veranderden, was het evenement gewoon ongelooflijk en als ik de Spa Rally volgend weekend opnieuw zou kunnen doen, zou ik geen moment twijfelen! We hebben dit jaar veel geleerd en volgend jaar zijn we er natuurlijk weer bij!

Terwijl het hele BMA-team zich klaarmaakt om naar Kenia te vertrekken voor de legendarische East African Safari Classic Rally, die van 9 tot 18 december over 2.500 kilometer wordt verreden, is de tevredenheid op het thuisfront voelbaar. Het Belgisch kampioenschap afsluiten met zulke resultaten spreekt boekdelen over de competitiviteit van het Thimister-Clermont team, dat het jaar nu met succes wil afsluiten op het internationale podium…

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws