Meteen een zege voor AEC-DG Sport Competition en Citroën Racing in WRC2

Dit weekend vormde de Rally van Monte Carlo de traditionele start van het FIA World Rally Championship. Zoals steeds werd het een intens spektakel! In de felbevochten WRC2-categorie moest tot… de finish van de Power Stage worden gewacht om de naam van de laureaten te kennen! Vanaf donderdagavond maakten de twee Citroëns C3 Rally2 van AEC-DG Sport Competition, toevertrouwd aan de duo’s Yohan Rossel-Arnaud Dunand en Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov, deel uit van de kopgroep, waar ze het opnamen tegen de Spanjaarden Pepe Lopez en David Vazquez.

Hoewel laatstgenoemden na de twee ontzettend populaire nachtproeven de dans leidden, nam Gryazin vanaf de eerste en lastige proef op zaterdag het heft in handen. Het was de start van een kat-en-muis-spelletje, waarbij de eerste plaats in de tussenstand na elke klassementsproef van eigenaar wisselde! Op vrijdagavond trok Gryazin voorlopig aan het langste eind, met 1,3 seconden voorsprong op Lopez en 6,2 op Rossel. Spannend!

De strijd ging op zaterdag onverwijld verder. En hoewel Gryazin voor de middag de leiding behield, schoof Lopez hem ’s namiddags voorbij… tot de Citroën C3 Rally2 bij de laatste proef van de dag opnieuw de koppositie in handen nam, met slecht 0,2 seconden voorsprong! Die laatste KP werd in het donker afgewerkt, maar dat verhinderde Yohan Rossel niet om tot op 6,7 seconden van zijn teammaat Gryazin terug te keren.

Op de slotdag miste Nikolay Gryazin wat ritme op het poederdroge parcours, maar met een schitterend slotoffensief legde Rossel met succes beslag op een tweede overwinning in WRC2 in de Monte Carlo. Teamgenoot Gryazin vervolledigde het podium. “Ongelooflijk”, stelde een duidelijk geëmotioneerde Yohan Rossel toen hij zijn bolide na afloop van de Power Stage parkeerde. “Gisteren had ik door dat indien we niet maximaal zouden aanvallen, we niet zouden winnen. We hebben dus een tandje bijgestoken! Het is fantastisch om hier te kunnen winnen. En het doet enorm deugd!”

Bij Nikolay Gryazin, die lange tijd om de zege had gestreden, viel de ontgoocheling nog mee. “We hebben alles gegeven, maar de omstandigheden op zondag waren duidelijk anders”, stelde hij. “De wagen is echter top, wat belooft voor de toekomst. Tuurlijk ben ik wat ontgoocheld met het eindresultaat, maar een plaats op het podium levert ook belangrijke punten voor het kampioenschap op.”

“We hadden ons aan een felle strijd in WRC2 verwacht, en die kwam er ook”, analyseerde team principal Alain Georges na de finish. “Drie rijders staken boven de rest uit, en twee daarvan waren Yohan en Nikolay. Zaterdagavond, nadat hij op de laatste proef de snelste tijd had neergezet, was Yohan er helemaal klaar voor. Hij voelde dat hij kon winnen, en dat heeft hij op zondag ook bewezen! Voor Nikolay was het lastiger, want op de droge omstandigheden van de slotdag had hij tijdens onze voorbereiding op de Monte Carlo niet kunnen testen. Maar goed, met een eerste en een derde plaats staan we met beide wagens op het podium, we hadden ons moeilijk een betere start van het seizoen kunnen wensen. Ik wil het hele team en beide rijdersduo’s dan ook van harte feliciteren, het was een heel boeiend spektakel. De toon is gezet…”

De Monte Carlo ligt amper achter de rug, maar AEC-DG Sport Competition trekt al onmiddellijk richting de Arctic Rally, die vanaf donderdag in Finland op het programma staat. Nikolay Gryazin en Konstantin Aleksandrov staan er in winterse omstandigheden aan de start met hun Citroën C3 Rally2, kwestie van de Rally van Zweden, tweede manche van het FIA WRC, optimaal voor te bereiden.

Foto: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws