Bewogen openingsavond in Omloop van Vlaanderen, met Cherain als leider

Met de A&D Omloop van Vlaanderen wordt dit weekend de vijfde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1 verreden. De openingsdag telde 5 klassementsproeven, goed voor 44 km tegen de chrono. Een korte openingsavond, maar door het regenweer lag het parcours er bijzonder verraderlijk bij. Het leverde op de tweede proef enkele schuivers op.
Niels Reynvoet, de leider in het kampioenschap, liet zich verrassen op de tweede proef, Koolskamp. “Op de eerste proef reed ik lek en daardoor moest ik met een slick de tweede proef in de regen rijden. Daardoor schoven we van de baan, in een veld en eindigde de wagen op de flank. We laten daar 3’20” liggen, vooral omdat we de motor niet aan de praat kregen. Maar, we blijven rijden, want morgen is nog een lange dag,” aldus een strijdlustige Niels Reynvoet, die in Roeselare met zijn Skoda Fabia RS Rally2 van start is gegaan. Na de openingsdag staat Reynvoet op de 15de plaats.

Niels Reynvoet

Van rechtstreekse titelconcurrent Maxime Potty is geen spoor meer in het klassement. De Toyota-piloot ging van de baan op KP 2. “Ik duwde te hard op het rempedaal en de wielen blokkeerden. Ik kreeg de auto niet meer gestopt en we knalden tegen een stapel dakpannen. Afspraak in de East Belgian Rally,” aldus Maxime Potty, die een joker verspeelde.
Cédric Cherain, derde in de tussenstand van het kampioenschap, is voorlopig de winnaar, hoewel hij voor de eerste keer sinds 2014 aan de start staat van de Omloop van Vlaanderen. Cherain sluit de openingsdag af als leider met 1″4 voorsprong op Jos Verstappen.
“We hadden de proeven heel goed verkend en alles heel goed op papier staan. Ook de valstrikken op de proef in Koolskamp. Deze leidersplaats opent perspectieven, maar ik besef dat Jos Verstappen bijzonder snel is op een droog parcours. In functie van het kampioenschap kan ik ook tevreden zijn met de tweede plaats. Het is nog een lange dag morgen,” aldus de Hyundai-piloot.

Jos Verstappen

Jos Verstappen volgt in het spoor van Cédric Cherain. De Skoda-rijder heeft daarmee een ideale uitgangspositie voor de 15 resterende proeven op zaterdag. “Het was een heel verraderlijke openingsavond, door de veranderingen van grip op het asfalt. In de regen was het heel moeilijk,” vertelde de vroegere F1-coureur.
Op de tweede proef ging ook Andy Lefevere van de baan. Vincent Verschueren is daardoor de snelste Belg na de openingsavond op de derde plaats. Het verschil bleef vanavond beperkt tot 15″6, maar de Citroën-rijder maakt zich niet te veel illusies. “Ik ben heel tevreden over de eerste avond, zeker omdat het mijn eerste proeven in de regen waren met de C3. Morgen wordt het droog, maar 15″ ophalen tegenover Verstappen of Cherain, dat is niet evident…,” verklaarde Verschueren.

Bjorn Syx

De vierde plaats leek voorlopig naar Bjorn Syx te gaan, maar een foutje bij het uitklokken uit de service kostte hem 20″ straftijd, waardoor Nicola Stampaert oprukt naar de 4de plaats. Onverhoopt, maar de bevestiging van zijn progressie. Bjorn Syx was erg kritisch voor zichzelf. “Er zat echt meer in, maar ik heb een paar foutjes gemaakt.”
Nicola Stampaert staat dus op de vijfde plaats, voor Roger Hodenius, die lek reed op de eerste proef en vervolgens nog een “momentje” had op de Zoning. Emile Breittmayer is 7de voor Thibaud Mazuin en Lander Depotter, de snelste in de categorie RC3.Gunther Monnens viel op de laatste proef terug van de 6de plaats naar de 11de plaats terug door een defecte lampenbak, maar hij blijft wel afgetekend leider in RGT. De snelste in de Junior-categorie is Maxim Decock.

Lander Depotter

De 64ste Omloop van Vlaanderen gaat morgenochtend vanaf 8h verder met nog 15 klassementsproeven te rijden, goed voor 142 km op snelheid.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws