Volle pot voor Dylan Derdaele en Belgium Racing/Ford Peerlings

Dylan Derdaele en het Belgium Racing/Ford Peerlings zijn op Circuit Zandvoort duidelijk begonnen aan een sterke campagne en zoals verwacht wierp het duo Kenny Herremans/FordStore Feyaerts zich op als de felste en zeg maar enige belager van de Limburgse formatie. Te meer daar de mannen van Patric Derdaele ook nog Fiesta-debutant Tomas De Backer in de aanbieding hebben en met de 22-jarige Antwerpenaar niet alleen gaan voor de Junior-punten!

Race 1 : Dylan Derdaele domineert en pakt in extremis 3de plaats in Dutch Belgian Super Star !

Na de allereerste race van de Ford Fiesta Sprint Cup zullen de Nederlanders de naam van Dylan Derdaele niet meer vergeten: nadat de coureur van het verenigde Belgium Racing/Ford Peerlings in training de snelste tijd neerzette, domineerde hij in wedstrijd op magistrale wijze het Belgische klassement, verwezenlijkte de snelste rondetijd ‘overall’ en slaagde er in de allerlaatste ronde in om Hollander Rik Koen naar de 4de plaats te verwijzen in de virtuele Dutch Belgian Super Star!

Met de omgedraaide Top 5 als startopstelling voor Race 1, stond Fiesta-debutant Milan De Laet op de eerste plaats en na de start nam de 16-jarige Brabander prompt de leiding van de 19-koppige meute. In het geharrewar van de eerste bochten moest hij plaatsruimen voor een pak Nederlanders, waarna respectievelijk Jules Grouwels, Colin Caresani, Laurens De Wit en Dante Rappange doorduwden en De Laet pas als 5de doorkwam, zij het nog altijd voor Belgen Huart, De Backer, Herremans, Nederlander Rik Koen en Derdaele! Terwijl het duo Grouwels-Caresani steeds meer terrein won, werd de druk in het achtervolgende groepje danig opgevoerd en dat kostte een verdienstelijke De Laet enkele plaatsen. De Backer profiteerde het beste van de charge en leidde daarop de Belgische klassering, voor Herremans, Huart, Derdaele en nog steeds De Laet.

Derdaele en ook Herremans geraakten steeds dichter in de buurt van De Backer en het was Belgium Racing-teamgenoot Derdaele die als eerste op de hielen zat van de andere Fiesta-debutant. Geplaagd door gebrek aan vermogen, moest De Backer niet veel later zijn leidersplaats afstaan aan Derdaele waarna hij ook diende af te rekenen met Herremans. Aan de spits was ondertussen Lauren de Wit opgerukt naar de 2de plaats, achter de ongenaakbare Caresani, en voor Rik Koen. Op enkele ronden van de geblokte vlag kreeg de Nederlander evenwel de #99 van Derdaele in de achterkijkspiegels te zien en in de laatste ronde ging Derdaele knap voorbij Koen en zorgde aldus voor Belgische kleuren op het Top 3-podium van de Dutch Belgian Super Star.

In het Belgische klassement won Derdaele makkelijk van Herremans, De Backer, Huart, De Laet en Vanspringel. In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup ging de grootste medaille natuurlijk naar De Backer, samen met De Laet (2de) en Nathan Vanspringel (3de) op het podium van de jongeren. In wat zijn comeback werd in de racerij – remember het zwaar verkeersongeval in december 2018 – maakte Ruben Valckenaere de race vol als 4de, na een leuk duel met Junior-collega Mathieu Eloy (5de).

Dankzij Derdaele won Ford Peerlings het Ford Dealer Team Championship, voor FordStore Feyaerts (met Herremans).

Uitslag Race 1: 1. Derdaele 15 ronden; 2. Kenny Herremans, op 9.870; 3. Tomas De Backer, op 10.269; 4. Philippe Huart, 24.482; 5. Milan De Laet, 26.816; 6. Nathan Vanspringel, 33.867; 7. Ruben Valckenaere, 52.041; 8. Mathieu Eloy, 54.843; 9. Tom Feyaerts, 1.06.370

Foto’s met dank aan Rob Blank.

Race 2: Opnieuw Dylan Derdaele, die ook de Dutch Belgian Super Star naar zijn hand zet!

Op de échte grid stond Dylan Derdaele goed geplaatst om als beste Belg de Tarzan-bocht aan te snijden. Enkel Vliegende Hollander Laurens de Wit ging hem voor, maar Kenny Herremans, meteen 3de, en weerom Tomas De Backer bleven in de buurt van Derdaele. Eén ronde verder had Rik Koen zich tussen de Belgen gewrongen en het treintje met verder Herremans-De Backer-Huart bleef jagen op kopman De Wit. Na een nipt contact tussen Derdaele en De Wit in de Hugenholtz-bocht bleek duidelijk dat Derdaele deze race naar zijn hand zou zetten. In ronde 5 was het zover, met achter DD nog enkel Koen, Herremans, De Backer en De Wit, mét lichte schade. In de Junior leidde natuurlijk De Backer en voor de 2de plaats zou Nathan Vanspringel blijven pushen om in de nabijheid te geraken Milan De Laet.

Ronde na ronde bleef Koen in de schaduw hangen van Derdaele. Tevergeefs. De zoon van Patric Derdaele was gewoon outstanding. In het Belgisch klassement won hij van Kenny Herremans en, opnieuw, Tomas De Backer. Deze laatste kon geruime tijd De Wit en Caresani achter zich houden, maar omdat het er soms wat heftig aan toe ging – en hij enkel voor de eer 4de zou finishen in de Holland-België – verkoos hij de 3de Belgische plaats en de medaille in de Junior te beveiligen. Daar domineerde hij opnieuw van De Laet en Vanspringel. Philippe Huart ging als 4de Belg over de eindmeet, maar wegens betrokkenheid in een aanrijding, bedacht de koersdirectie hem met 20 strafseconden, waardoor hij pas 7de eindigt en zowel Milan De Laet (4de), Nathan Vanspringel als Ruben Valckenaere moest voorlaten.

In het Ford Dealer Team Championship ging de winst, uiteraard, naar Ford Peerlings, met dank aan Dylan Derdaele. FordStore Feyaerts ging met Kenny Herremans nogmaals voor de 2de plaats.

Dylan Derdaele: “Nooit opgeven en alles geven,hé. Dat heb ik vooral in de eerste race toegepast om toch nog in te lopen op de Hollanders en het Dutch Belgian-podium wat Belgisch te kleuren. In de tweede race was het even kantje-boord met De Wit, maar nadien wist ik de race te controleren en kwam Koen nooit meer écht in mijn buurt. Met twee overwinningen en drie extra punten voor de ‘pole’ en twee keer de snelste ronden ga ik als leider naar de eerstvolgende afspraak op TT Circuit Assen. Wat Belgium Racing/Ford Peerlings betreft, ben ik zeer tevreden over het doen en laten van Tomas De Backer. Hij bewees dat hij ons vertrouwen waard is en ik reken hem tot één van mijn directe rivalen voor de strijd in de Belgische titel.”

Tomas De Backer: “Wat een weekend! Eén maand geleden had ik dit scenario nooit durven voorspellen en ik kan niet genoeg Marc Goossens bedanken dat hij mijn naam liet vallen bij Patric Derdaele en Philip Peerlings. Ik werd het hele weekend omringd door een kundige ploeg en diende mij enkel te concentreren op het regelen van de auto en dat telkens om te zetten in een goed resultaat. Dat ik niet enkel voor de Junior ga en ook mijn mannetje sta aan de spits tegenover ervaren kleppers, schenkt mij enorm veel voldoening. Eén woord van dank nog aan mijn vader Eddy. Belgium Racing runt de auto, maar mijn vader week geen ogenblik aan mijn zijde en was een perfecte mental coach! Op naar de Gamma Days op The Cathedral of Speed op TT Circuit Assen!”

In de tussenstand van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup telt Dylan Derdaele liefst 43 punten, tegenover 34 voor Kenny Herremans en 30 voor Tomas De Backer! In de Junior is Tomas (30) uiteraard de leider, voor Milan De Laet (24) en Nathan Vanspringel (21). Dylan Derdaele presteert het om aan de leiding te komen van de Dutch Belgian Super Star: 38 punten voor Derdaele, tegenover 37 voor Colin Caserani, Rik Koen 36, Laurens de Wit 35 en Kenny Herremans 33. België boven!

Foto’s met dank aan Rob Blank.

Uitslag Race 2: 1. Dylan Derdaele, 15 ronden; 2. Kenny Herremans, 3.387; 3. Tomas De Backer, 14.542; 4. Milan De Laet, 35.555; 5. Nathan Vanspringel, 39.876; 6. Ruben Valckenaere, 50.213; 7. Philippe Huart, 51.455; 8. Mathieu Eloy, 1.10.083; 9. Tom Feyaerts, 1.19.224

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws