Kelvin van der Linde wint, Esteban Muth zesde!

De tweede zege voor Kelvin van der Linde die zijn leiding in de puntenstand verstevigt en een gevecht met drie vooraan: de vijfde race van de DTM dit seizoen op het old-school circuit van Zolder in België had heel wat te bieden. Het ABT Sportsline team uit het Zuid-Duitse Kempten kwam als grote winnaar uit het gevecht met een eerste dubbel van het seizoen.

DTM, Circuit Zolder, ABT Audi, Kelvin van der Linde, finish

De Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde reed aan het stuur van zijn ABT Audi naar een tweede zege dit seizoen, nadat hij eerder de race op zondag in Monza won. Zijn teamgenoot Mike Rockenfeller werd tweede, zijn tweede podium van het seizoen, en hij hield Alex Albon (THA) in de Red Bull Ferrari achter zich na een mooi duel. Vincent Abril (MON) in de HRT-Mercedes, Marco Wittmann (DUI) in de Walkenhorst BMW en de lokale held Esteban Muth in de T3 Lamborghini namen de plaatsen van vier tot en met zes in en zo eindigden er meteen vijf verschillende merken in de top 6.

Als gevolg van dit resultaat heeft de Zuid-Afrikaan van der Linde nu een voorsprong van 32 punten voor de tweede race in Zolder, morgen zondag (1.30 pm, live op SAT.1 en grid.dtm.com). Kelvin van der Linde telt nu 97 punten, en leidt voor de Nieuw-Zeelander Liam Lawson (Red Bull Ferrari, AF Corse), die opgaf en op 65 punten blijft steken. De winnaar van de race op de Lausitzring, Maximilian Götz (HRT Mercedes AMG) telt nu 54 punten.

Kelvin van der Linde: “We hebben een paar weken geleden in Zolder getest en onze voorbereiding was echt heel goed. Ik ben benieuwd wat de situatie zondag zal zijn, nu iedereen de nodige ervaring op dit circuit heeft vergaard.” Zijn teammaat Rockenfeller scoorde zijn beste resultaat van het seizoen tot dusver: “Kelvin is een zeer goede benchmark, want hij is echt zeer goed in dit soort wagens. Ik ben blij dat ik behoorlijk wat progressie heb gemaakt en voor de zege kan vechten.”

Net na de start werden we op heel wat spektakel getrakteerd met Daniel Juncadella (GruppeM Racing Mercedes-AMG) en Arjun Maini die met elkaar onzacht in aanraking kwamen. Een van de rijders die vooraan in de puntenstand staat, was ook betrokken partij: Liam Lawson. Hij belandde in de zandbak na een tik van Maini’s GetSpeed Mercedes-AMG en de nummer twee in het kampioenschap diende meteen de handdoek in de ring te gooien. “Het is een echte ontgoocheling, uiteraard, want ik kon er niets aan doen”, vertelde de Nieuw-Zeelander. “Maar morgen is een nieuwe dag en we hebben een andere kans.” Als gevolg van de aanrijding kwam de safety car de baan op. Kelvin van der Linde was dan al leider, voor Marco Wittmann in de Walkenhorst BMW.

DTM, Circuit Zolder, start

De fans kregen na de herstart weer een mooie strijd te zien, maar van der Linde bleef wel leider. Meteen na de onderbreking doken heel wat rijders de pitlane in voor de verplichte pitstop en vers rubber, maar niet Alexander Albon. De voormalige Formula 1-rijder van Red Bull koos samen met zijn AF Corse Team duidelijk voor een andere strategie en reed indrukwekkende rondjes op ouder rubber. Na zijn stop leverde hij vervolgens een mooie strijd met Rockenfeller, maar de DTM-kampioen 2013 weerstond met de nodige klasse aan Albon’s druk. Albon: “Op alle andere circuits zouden we de race gewonnen hebben, maar met hun ervaring weerstonden Kelvin en Mike aan de druk en ze maakten geen fouten, dus derde was het hoogst haalbare.”

DTM, Circuit Zolder, Lamborghini, Esteban Muth

De lokale held Esteban Muth toonde echter dat inhalen in Zolder niet onmogelijk was, want de 19-jarige Belg rekende in zijn T3 Lamborghini af met Lausitzring racewinnaar Philip Ellis (Mercedes-AMG, Team WINWARD) na een mooi manoeuvre en met Maximilian Götz om zo zesde in zijn thuisrace te worden. Meteen kregen we zo vijf merken in de top-6. Christian Klien kwam niet tot scoren in zijn eerste race van het seizoen in DTM met de JP Motorsport McLaren. De Oostenrijker werd twaalfde.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws