Gaban Motorsport en Kimy Racing delen de knikkers

De twee C1 Racing Cup-races die vrijdag en zaterdag op het F1 Circuit van Zandvoort werden verreden, hebben aanleiding gegeven tot heel wat verhitte discussies. Aan de basis liggen sportreglementen die dienen te worden verfijnd, zodat een zekere sportieve ethiek in acht wordt genomen. Het was het Gaban Motorsport team, met de #228 van Andy Gaban, Maxime en Lancelot Alsteens, en Kimy Racing met de #223 van Régis en Arnaud Matot, die met de sportieve eer gingen lopen…

C1 Racing Cup

Concreet waren het een aantal beslissingen die op Circuit Zandvoort voor opschudding zorgden, waarbij ieder de feiten op zijn manier ging interpreteren. De wedstrijdleiding besloot bijvoorbeeld een Full Course Yellow aan een snelheid van 60 km/u op te leggen, terwijl in de pitlane een snelheid van 50 km/u toegestaan was. Daardoor betekende een passage door pitlane eenvoudigweg tijdswinst tegenover deelnemers die gewoon op het circuit bleven! Dat hadden sommige deelnemers erg snel begrepen. Ook konden de verplichte stints worden uitgevoerd zonder dat de rijder uit de auto stapte, waardoor deze pitstops… tot minder dan 2 seconden werden beperkt! Dat maakte dat teams met meer dan twee rijders in het nadeel waren, omdat zij gedwongen waren langer te stoppen, met name minstens 50 seconden! Voeg daarbij de afwezigheid van elke vorm van snelheidscontrole tijdens de Full Course Yellow en je krijgt heel wat gedoe.

“We doen het stap voor stap en de laatste wijzigingen in het sportreglement zijn destijds niet voldoende geanalyseerd”, erkent Léonard Licops, voorzitter van de C1 Racing Cup. “Dat heeft tot geschillen geleid. Wij hebben hier nota van genomen en zullen vanaf deze week met de wedstrijdleiding samenkomen om ervoor te zorgen dat alles in orde is voor de meeting in Magny-Cours begin juni.”

Vanuit sportief oogpunt behaalde de titelverdediger met het startnummer #228, Gaban Motorsport van Andy Gaban, Maxime en Lancelot Alsteens opnieuw een overwinning, met één ronde bonus voor de #232 Néo Speed by Kimy Racing, met Massimo Petralia, Laurent Do, Christophe Devis en Thierry Leu.

C1 Racing Cup

De achtervolgende groep zorgde voor spektakel en de derde plaats op het podium ging naar de #276 Oeste Kart Verde van Tristan Földesi, Calvin De Groot en Fabrice Cornelis, die nipt de #258 Canal Performance (Manu Canal-Roblès, Steve Gahy en Goran Selak), de #219 KMD Racing (Chloé Van Hove, Thomas Vanloocke, Eric Van Bael en José Close) en de #255 FF Motorsport Warner Exp (Andrea Portatadino en Federico Sordini) achter zich hield.

Op zaterdag nam de sportieve strijd een andere wending, met een overwinning voor de #223 Kimy Racing van Régis en Arnaud Matot, de broers die hun eerste overwinning behaalden sinds hun debuut in de discipline, vier jaar geleden! Het is zelfs de eerste overwinning voor de familie Matot sinds hun vader Robert zijn carrière in de 2CV Racing Cup begon.

C1 Racing Cup

Een grote verrassing vonden we op de tweede plaats, met de #252 The Art of MH Racing van de Duitsers Rafael Branke en Sebastian Uber, die de #228 Gaban Motorsport de baas bleven. De #276 Oeste Kart Verde strandde ditmaal naast het podium, voor de #266 BRV-Racing by Whaleblocks.io van Bruno Vermeeren en Frédéric George, de #258 Canal Performance, de #257 Mecaperformance (Christophe Cagnina en Romain Demeyer), en de #230 REVTEAM by Kimy Racing (Gaël Frère en Julien Lefevre-Bauthière).

Na afloop van deze twee wedstrijden, waarover de komende dagen nog heel wat inkt zal vloeien, is het hele C1 Racing Cup team druk bezig orde op zaken te stellen ter voorbereiding van de reis naar Magny-Cours, in de Nièvre, waar de kleine wagens 12 uur lang zullen strijden… en dat ’s nachts!

Foto’s met dank aan Jacques Letihon.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws