Magny-Cours Cups verenigd voornaamste Belgische series

Belcar Endurance Championship, 2CV Racing Cup, C1 Racing Cup, VW Fun Cup, 100 Series by BGDC, maar ook de FFSA Superkart en de Endurance Cup by Funyo, het wordt koppen lopen in het hartje van de Nièvre tijdens het verlengde Pinksterweekend op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni! De ploeg van het BGDC, de organisator van dit evenement, presteerde het om de meerderheid van de beste Belgische series te verenigen, en dan nog het programma aan te vullen met enkele bij uitstek zeer spectaculaire disciplines!

In hartje Frankrijk ligt het circuit van Nevers Magny-Cours, een van de onmisbare pijlers op de internationale autosportscène. Nog maar enkele dagen geleden was zette de GT World Challenge Europe er nog zijn tenten op. En in het Pinksterweekend zal men vooral Belgische accenten horen in de Nièvre. Het BGDC verzamelde een weelderige affiche voor zijn ondertussen traditionele Magny-Cours Cups, die kunnen rekenen op druk bezette startvelden.

Het is waar: Magny-Cours heeft alles in huis om rijders en teams, die racen met respect voor elkaar, te verleiden. Het circuit bestond al sinds de jaren zestig, toen onder de naam Circuit Jean Behra. Het lot van die plaats werd helemaal omgevormd door de wil van een zekere François Mitterrand, de toenmalige president van de republiek, die vastbesloten was er een nieuw kader voor de Franse Grote Prijs Formule 1 op te zetten! De inhuldiging was er in 1989 en het huidige circuit onthaalde niet minder dan 18 keer de beste rijders ter wereld. In de ‘Hall of Fame’ vinden we namen als Nigel Mansell, Alain Prost, Michael Schumacher, Damon Hill, Heinz-Harald Frentzen, David Coulthard, Ralf Schumacher, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen en Felipe Massa!

De F1 bezoekt Magny-Cours niet meer sedert 2008, maar meerdere competities van internationale faam zoals het wereldkampioenschap Superbike (moto) en de GT World Challenge hebben er hun thuis gevonden. De beroemde Tour Auto passeert er geregeld en het is een niet te missen afspraak voor heel wat Franse nationale kampioenschappen.

Het Circuit de Nevers Magny-Cours is 4111 meter lang en wordt door de rijders beschouwd als een aantrekkelijke en complete piste, Er is de ‘Grande Courbe’, de lichtjes afdalende en op hoge snelheid genomen bocht net na de startlijn. Verder is er de delicate rechterbocht van ‘Estoril’, die de snelheid bepaalt op de lange rechte lijn die naar de haarspeldbocht van Adelaide voert, en dan is er de technisch moeilijke chicane van ‘Nürburgring’, de 180°, ‘Imola’ of de rechter van het ‘Château d’Eau’, vooraleer men terugkeert naar het complex van ‘Lycée’, met een uitgaande lijn die niet zelden spectaculair te noemen valt. Magny-Cours heeft ook de zeer herkenbare tribunes in de nationale driekleur en de kerbstones die afwisselend blauw en groen zijn gekleurd…

“Het is met een zekere voldoening dat de drijvende krachten achter het BGDC zijn Magny-Cours Cups 2022 kunnen lanceren”, vertelt Patrick Van Billoen in naam van de organisatie. “Nog nooit konden de voornaamste Belgische series in de afgelopen jaren verenigd worden binnen één en dezelfde meeting. Aangezien deze series steunen op wedstrijden die over langere duur worden gereden, is het programma zeer intens… zo is er met name de wedstrijd voor de 2CV en de C1 Racing Cup die staat geprogrammeerd voor de nacht van zaterdag op zondag, tussen 21u00 en 9u00! Met dank aan het circuit van circuit de Nevers Magny-Cours die dit alles mogelijk maakte. Het zal een zeer intens weekend worden, maar het belooft ook zeer aangenaam te worden…”

Naast de VW Fun Cup (8 Uur), de 2CV/C1 Racing Cup (12 Uur), het Belcar Endurance Championship (180 minuten) en de 100 Series by BGDC (200 minuten), krijgen we op de Magny-Cours Cups ook de snelste karts ter wereld, die van de FFSA Superkart (3 x 20 minuten), en de Funyo prototype wagens van de Endurance Cup (180 minuten). Dat levert een totaal op van… 2490 minuten aan actie op de piste met meer dan 41 uur aan trainingen of wedstrijden. En dat alles binnen de drie dagen. Dat wordt zweten…

Koers dus naar de Nièvre, voor een groots weekend aan autosport dat zelfs de meest gulzigen zal verzadigen…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws