Clio Trophy Belgium terug in Omloop van Vlaanderen

Na een jaar afwezigheid keert de Clio Trophy Belgium terug naar de Omloop van Vlaanderen in Roeselare, de oudste manche van het Belgische rallykampioenschap. Voor de rijders en teams duurde de zomerbreak bijna vier maanden. De derde manche van het kampioenschap wordt niet eenvoudig: naast de smalle West-Vlaamse baantjes loeren immers diepe grachten en is er voor de rijders amper een foutmarge. Het asfalt is er bovendien gladder dan in het Ieperse, zodat het voor de zeven teams van de Clio Trophy Belgium een erg verraderlijke tweedaagse wordt.

Nard Ippen

Voor de twee koplopers in het kampioenschap wordt het een eerste kennismaking met het snelle en verraderlijke parcours van de Omloop van Vlaanderen en zijn fameuze Zoning, een rondkoers waarbij de rijders elkaar kunnen opjagen. Nederlander Nard Ippen, na zijn zege in de Sezoensrally leider in de tussenstand, heeft al ervaring opgedaan in West-Vlaanderen. Daarmee lijkt Ippen een klein voordeel te hebben op Cristian Sugar, de jonge Roemeen die won in de Rally van Wallonië. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Sugar iedereen verraste, want ook op het Limburgse onverhard van de Sezoensrally was hij intrinsiek de snelste.

Leny Cols

Leny Cols, knap derde in zijn debuutjaar, is trouwens niet langer de benjamin van het peloton. Dat is voortaan de 18-jarige Thomas Martens uit Hasselt, al heeft de Limburger heel wat meer wedstrijdkilometers in de benen dan de meeste van zijn concurrenten. Martens rijdt al sinds zijn elfde regelmatig met rallywagens in Scandinavië en Letland. Bij zijn debuut op Belgisch asfalt versloeg hij op de allerlaatste proef Benoit Verlinde voor de zege in de klasse in Ieper.

Benoit Verlinde

Benoit Verlinde, de kampioen van 2022, heeft ongetwijfeld het meeste parcourskennis, want hij eindigde al twee keer tweede in de Clio Trophy in Roeselare. Dit seizoen zat het echter nog niet mee voor Verlinde, die zich in Roeselare graag in de strijd om de zege wil mengen. Dat is ook de doelstelling van Lyssia Baudet, de jongedame van het RACB National Team. Haar seizoensbegin was eerder ongelukkig te noemen. Lyssia Baudet heeft na haar vroege schuiver in Bocholt een goed resultaat nodig, al was ze zeker niet de enige die er in de fout ging.

Jo Muylle

Ook Jo Muylle had er wat momentjes die veel tijd kostten, al wist hij toch nog een podium uit de brand te slepen. Hoe dan ook, wie op de 20 klassementsproeven foutloos kan blijven neemt een flinke optie op het podium, zaterdagavond in Roeselare.

Lander Depotter

Niet alleen de Renault Clio’s Rally5 zullen het spektakel verzorgen in de Omloop van Vlaanderen. Lander Depotter, uittredend kampioen van de Clio Trophy, komt immers voor de tweede keer dit seizoen aan de start met de Renault Clio Rally3 in de officiële kleuren. Het jonge West-Vlaamse talent mikt ongetwijfeld op winst in de klasse, waarin hij het onder andere opneemt tegen twee andere Clio’s Rally3 van Xavier Dekeyser, vorig jaar nog actief in de Trophy, en Jeroen Vanhoutte.

Zoals steeds zullen de deelnemers aan de Clio Trophy Belgium uitstekend omkaderd worden. Dit keer zullen de jongeren zich zelfs even Sébastien Loeb kunnen wanen, want dit weekend neemt Yves Matton namens MY Racing de coördinatie van de Clio Trophy voor zijn rekening. Een betere omkadering kan een jonge rallyrijder zich niet wensen!

Thomas Martens
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws