Terug spanning in het BRC dankzij zege van Cédric Cherain

Na een moeilijke eerste seizoenshelft trokken Cédric Cherain en Damien Withers met hun Hyundai i20 N Rally2 van het team BMA voor de start van de tweede helft van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2024 naar de Omloop van Vlaanderen. Er lag een lastig Vlaams parcours te wachten, waarop geen fouten maken de voornaamste opdracht was. Het resultaat van dat alles: opdracht volbracht, tweede overwinning van het seizoen op zak en een sterke comeback in de titelstrijd…
Het weer was vrijdagavond bij de start van de eerste etappe van de Omloop van Vlaanderen erg somber. Al bij de start van de tweede chronoproef van het oudste evenement in de nationale competitie, Koolskamp 2, liep het fout voor de twee belangrijkste rivalen van Cédric Cherain en Damien Withers in de strijd om de nationale titel. Maxime Potty diende meteen op te geven en Niels Reynvoet verloor veel tijd toen hij van de weg raakte. De BMA Hyundai i20 N Rally2 in de kleuren van Kroon-Oil en LaMeuse schoof na enkele proeven op naar de top van het voorlopige klassement, een positie die Cherain en Withers niet meer uit handen zouden geven. Ze gunden zichzelf bovendien de luxe om vijf punten extra te scoren voor de snelste tijd in de Power Stage!


“Het kampioenschapsscenario is eigenlijk heel vergelijkbaar met dat van vorig seizoen”, analyseert Cédric Cherain de feiten. “Halverwege leek de strijd gestreden, maar in slechts twee rally’s zijn de kaarten herschikt. Reynvoet won drie rally’s op rij voordat hij in Ieper uitviel. Hier maakte hij nog een fout en wij wonnen. Het is een groot succes omdat de Omloop initieel niet op mijn programma stond en ik er al tien jaar niet meer gereden heb! Bovendien reden mijn rivalen vorig jaar wel in Roeselare, en aangezien vier van de zeven proeven identiek waren, hadden zij duw wel de nodige ervaring. Maar we hebben ons goed voorbereid, voordat we de tijd namen om de aantekeningen van de eerste lus te controleren. Op zaterdagochtend was onze bandenkeuze – softs – duidelijk de juiste, waardoor we onze voorsprong op Jos Verstappen konden vergroten. Daarna zorgden we ervoor dat we het tempo hooghielden, zetten we meer snelste tijden neer en anticipeerden we op de terugkeer van de regen aan het einde van de dag, voordat we de Power Stage naar onze hand zetten. Dat alles zonder de minste fout! De manier waarop ik deze overwinning in de Omloop van Vlaanderen behaalde, maakt het een van mijn mooiste zeges uit mijn carrière! Felicitaties aan Damien, het hele team, mijn ouvreurs en bedankt voor de steun van al de fans!”Deze tweede overwinning van het seizoen betekent dat Cédric Cherain nu terug in de titelrace is…


“Als we de twee slechtste resultaten van elke rijder weglaten, heeft Reynvoet 99 punten, ik 90 en Potty – die nog steeds een joker heeft – 78”, vervolgt de Hyundai-rijder. “En nu trekken we nog naar de East Belgian Rally en de Spa Rally, twee thuisevenementen voor mij, wedstrijden die ik uit mijn hoofd ken en waar ik altijd goed gepresteerd heb. In feite moet ik tien punten meer scoren dan Reynvoet in deze twee evenementen, wat duidelijk mogelijk is. We hebben meer ervaring met de Hyundai dan vorig jaar, en toch waren we vorig jaar in die twee rally’s al erg snel. We komen dus met opgeheven hoofd uit deze Omloop van Vlaanderen, in de overtuiging dat de titel meer dan ooit binnen ons bereik ligt!”
Afspraak nu op zaterdag 28 september in de regio Saint-Vith, op een parcours dat totaal verschilt van dat van het BRC in Vlaanderen. En waar de supporters van Cédric Cherain en Damien Withers massaal aanwezig zullen zijn!

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws