WEC: Toyota luidt nieuw tijdperk in

TOYOTA GAZOO Racing luidt een nieuw tijdperk in met zijn GR010 HYBRID Hypercar wanneer de weg naar de 24 uur van Le Mans opent tijdens de 6 uur van Spa-Francorchamps in België, de openingsronde van het 2021 FIA World Endurance Championship (WEC) op 1 mei. . Het spectaculaire LMP1-tijdperk, een directe opvolger van de legendarische Groep C-periode uit de jaren 80 en 90, is ten einde en draagt ​​de topcategorie van endurance-races over aan de Le Mans Hypercar-generatie.

Regerend wereldkampioen en drievoudig Le Mans-winnaar TOYOTA GAZOO Racing is de eerste fabrikant op de Hypercar-grid in 2021, naast Scuderia Cameron Glickenhaus, met onder meer Audi, Ferrari, Peugeot en Porsche die de komende jaren deelnemen aan de strijd.

Na een intens testprogramma voorafgaand aan het seizoen, is de geheel nieuwe GR010 HYBRID Hypercar klaar voor zijn racedebuut, aangezien het team ernaar streeft zijn wereldtitels te verdedigen en een vierde opeenvolgende reeks van de 24 uur van Le Mans te winnen met een ongewijzigde line-up.

Voor het vierde seizoen delen wereldkampioenen Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López de # 7 GR010 HYBRID, terwijl de Le Mans-winnaars van vorig jaar Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley aan het stuur zitten van de # 8 GR010 HYBRID.

Ondanks duizenden testkilometers die al zijn afgelegd op drie verschillende circuits sinds de GR010 HYBRID in oktober vorig jaar voor het eerst een wiel draaide, moet de laatste stap van de voorbereiding op Spa nog komen, met een tweedaagse officiële proloogtest die plaatsvindt op het legendarische Belgische circuit op 26-27 april.

FIA WEC

Het is de eerste keer dat de GR010 HYBRID op de baan zal zijn met rivaliserende auto’s, waardoor het team en de coureurs een belangrijke kans krijgen om de nieuwe auto in het verkeer te evalueren en tegen zijn belangrijkste concurrenten waaronder Alpine.

De GR010 HYBRID is voorzien van een motorgenerator aan de voorzijde, die 272 pk hybride vermogen en vierwielaandrijving levert bij snelheden van meer dan 120 km / u. In combinatie met een 3,5 liter V6-motor heeft de bestuurder de beschikking over 680 pk, zonder beperkingen op het brandstofverbruik. De TS050 HYBRID daarentegen woog 162 kg minder en beschikte over 1000 pk, hoewel strikte brandstofbeperkingen per ronde de topsnelheden effectief beperkten.

Met zulke fundamentele verschillen in vergelijking met zijn alles overwinnende voorganger, zullen coureurs hun aanpak moeten aanpassen, terwijl ingenieurs de nieuwe Hypercar verfijnen voor maximale prestaties, vooral wanneer ze de langzamere LMP2- en GT-auto’s passeren.

Afgezien van de prestaties op het circuit, moet het hele team zich ook aanpassen aan nieuwe voorschriften die de omvang van de operationele bemanning op het circuit beperken tot 43. Deze kostenbesparende maatregel vereist een aanzienlijke reorganisatie en flexibiliteit van de monteurs en engineeringploegen om hun hoge normen van on-track ondersteuning, waarbij Spa de eerste keer is dat het afgeslankte team in een competitieve omgeving zal opereren.

Daarom wordt een uitdagende start van de week verwacht, met een gecombineerde 12 uur testen op maandag en dinsdag voor de proloog voordat het race-evenement begint met een enkele oefensessie op donderdag. Op een drukke vrijdag zijn er twee oefensessies voordat de startgrid voor de race van zaterdag wordt bepaald in een nieuw kwalificatieformaat, waarbij één coureur per auto een enkele vliegende ronde zal neerzetten.

TOYOTA GAZOO Racing heeft een uitstekend record op Spa-Francorchamps, met vijf overwinningen sinds de eerste WEC-race daar in 2013 en ondanks een sterke uitdaging die van zijn concurrenten wordt verwacht, is het doel om het seizoen met maximale punten te beginnen.

Foto: Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws